Savčenkovej stav sa po ukončení suchej hladovky zhoršil

Zdravotný stav ukrajinskej pilotky Savčenkovej, ktorá čaká na rozsudok v ruskej vyšetrovacej väzbe, sa zhoršil. Jej rozhodnutie zmeniť režim úplnej hladovky na prijímanie vody sprevádzajú veľké zdravotné komplikácie, napísal v piatok jej advokát Nikolaj Polozov.

11.03.2016 11:42
Rusko, Ukrajina, Savčenková Foto:
Ukrajinská letkyňa Nadija Savčenková v ruskej väznici.
debata (45)

Na svojej facebookovej stránke Polozov spresnil, že Savčenková vo štvrtok vyvrátila všetku vodu, ktorú sa pokúšala piť. Dodal, že sa „opäť prejavuje problém s obličkovými kameňmi, ktorý zrejme zhoršil stres organizmu v podobe hladovky (najmä odmietania vody)“. Podľa neho má Savčenková už niekoľko dní vysoké teploty, ktoré sa nedajú „zraziť“ a svedčia „prinajmenšom o zápale vnútorných orgánov“.

Polozov podľa agentúry Interfax uviedol, že Savčenková nesúhlasí, aby ju ošetrovali ruskí lekári. Ukrajinskí lekári, ktorí sú ešte stále v Rostove na Done, nedostali súhlas navštíviť ju a vyšetriť, aj keď do Rostovskej oblasti pricestovali na základe predbežného súhlasu ruských úradov s tým, aby ukrajinskú väzenkyňu vyšetrili.

Podľa advokáta je teraz nutné čo najrýchlejšie Savčenkovú vyšetriť, urobiť jej testy, aby sa zistil celkový stav organizmu, identifikovali sa potenciálne riziká a stanovil sa správny postup ukončenia tzv. suchej hladovky.

Polozov zdôraznil, že ide o problém, ktorý treba riešiť okamžite. „Podľa môjho názoru je situácia kritická. Savčenkovej zdravie a život nám unikajú pred očami. Čas beží,“ napísal.

Savčenková je v ruskej vyšetrovacej väzbe od júla 2014, pretože je obvinená z vraždy dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny. Obvinená je aj z ďalších pokusov o vraždu a nezákonného prekročenia hranice s Ruskom. Ukrajinka svoju vinu odmieta a tvrdí, že do Ruska bola zavlečená násilím.

Ruská prokuratúra však považuje jej vinu za dokázanú a žiada pre ňu 23 rokov väzenia. Súd svoj verdikt vynesie na pojednávaní, ktoré sa bude konať 21. a 22. marca. Kyjevská vláda ako aj Západ považujú Savčenkovej kauzu za politicky motivovanú a žiadajú, aby ju Rusko vydalo na Ukrajinu.

Savčenková vyhlásila 17. decembra 2015 hladovku, ktorú 4. marca sprísnila, keď na protest proti neudeleniu záverečného slova na súde oznámila, že prestáva prijímať aj vodu a pristupuje tak k suchej hladovke. Vo štvrtok však oznámila, že suchú hladovku prerušuje do vynesenia rozsudku vo svojom procese.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #hladovka #Nadija Savčenková #Naďa Savčenková