Strach z migrácie nie je rasizmus, naznačila hlava anglikánov

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby, ktorý je duchovnou hlavou anglikánov, vyzval k debate o strachu z migrácie. Britskí voliči, ktorí sa jej obávajú, by nemali byť označovaní za rasistov, povedal Welby v rozhovore, ktorý v piatok zverejnil parlamentný magazín The House.

11.03.2016 12:12
debata (19)

Imigrácia je pre britských voličov jedným z najväčších zdrojov obáv pred júnovým referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii.

Welby povedal, že je zmierený s tým, že debata o utečencoch vyvoláva hlboké spory, ale obavy voličov z dopadu na jednotlivé obce sú podľa neho oprávnené. „Existuje tendencia hovoriť, že títo ľudia sú rasisti, čo je neprijateľné, úplne neprijateľné,“ povedal arcibiskup o ľuďoch, ktorí sa migračnej krízy obávajú.

„Je tu reálny strach: aký to bude mať dopad na bývanie? Aký to bude mať dopad na pracovné miesta. Aký to bude mať vplyv na prístup k zdravotníckym službám? Je naozaj dôležité, aby sme túto obavu počuli a reagovali na ňu,“ vyhlásil Welby, ktorý je duchovnou hlavou zhruba 85 miliónov anglikánov v 165 krajinách.

Welby sa tiež vyjadril k samotnému rozhodovaniu Britov o prípadnom vystúpení Británie z EÚ v referende 23. júna. Kým Vatikán dal jasne najavo, že je proti takzvanému „brexitu“, Welby povedal, že na túto otázku neexistuje žiadny správny kresťanský názor.

„Nedomnievam sa, že je tu jedno správne kresťanské stanovisko,“ povedal Welby. Doterajšej debate o členstvo v EÚ podľa neho dominoval strach a neboli zodpovedané veľké otázky ohľadom budúcej úlohy Británie vo svete.

„Dúfam a modlím sa za to, aby sme mali naozaj vizionársku diskusiu o tom, ako by mala naša krajina vyzerať. Ako by mala vyzerať z pohľadu tých, ktorí chcú odísť z EÚ? Ako by Británia vyzerala po vystúpení?“ pýtal sa duchovný. „Aké by boli jej hodnoty?“

Britský premiér David Cameron s EÚ vyjednal dohodu o obmedzení niektorých sociálnych dávok prisťahovalcom z ostatných krajín EÚ, čo podľa neho je reakciou na znepokojenie verejnosti nad úrovňou imigrácie. Dúfa, že vďaka dohode občanov ľahšie presvedčí o tom, že by v referende mali hlasovať pre zotrvanie Británie v EÚ

19 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #utečenci #imigrácia #Anglikánska cirkev