OSN: Juhosudánska vláda umožňuje vojakom znásilňovať ženy

Juhosudánska vláda umožňuje svojim vojakom alebo provládnym milíciám, aby ako súčasť výplaty znásilňovali ženy, a ľudia podozrievaní z podpory opozície sú okrem iného upaľovaní zaživa, čo sa týka i hendikepovaných a detí.

11.03.2016 14:43
debata (9)

Píše to OSN vo svojej správe, ktorú zverejnili v Ženeve. Stav ľudských práv v tejto krajine, kde pred dvoma rokmi vypukla občianska vojna, podľa dokumentu patrí „k najstrašnejším na svete“.

„Hromadné znásilňovanie je používané ako nástroj zastrašovania a vojnová zbraň,“ povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zaíd Husajn, citovaný agentúrou AFP. Je podľa neho zle, že situácia v Južnom Sudáne „viac či menej prestala byť predmetom medzinárodnej pozornosti“. V správe sa tiež hovorí o krádežiach a rabovaní páchanom provládnymi silami.

Krajinou, ktorá vznikla až v roku 2011 odtrhnutím od Sudánu, zmieta od decembra 2013 konflikt, v ktorom proti sebe stoja sily lojálne prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci verní bývalému viceprezidentovi Riekovi Macharovi.

Násilnosti majú tiež etnické pozadie: za Kiirom stoja príslušníci jeho kmeňa Dinkov, za Machara Nuerovia. V konflikte zahynuli desaťtisíce ľudí, asi 2,2 milióna obyvateľov je na úteku. V Južnom Sudáne pôsobí približne 12 500 príslušníkov mierových jednotiek.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Južný Sudán