Macedónsky prezident: Platíme za chyby EÚ počas migračnej krízy

Macedónsko je nútené platiť za chyby Európskej únie počas súčasnej migračnej krízy. V rozhovore s nemeckým denníkom Bild to vyhlásil macedónsky prezident Ďorge Ivanov.

11.03.2016 15:57
utečenci, Macedónsko, Grécko Foto: ,
Migranti na hranici Grécka s Macedónskom.
debata (23)

Súčasnú dvadsaťosmičku obvinil z toho, že zlyhala pokiaľ ide o predvídanie veľkosti utečeneckej vlny smerujúcej cez Turecko. A tvárou v tvár obrovskému množstvu utečencov podľa neho EÚ naraz nevedela, čo robiť. Macedónsko v reakcii na podobné opatrenia iných krajín na takzvanej balkánskej ceste už od pondelka nedovolilo prejsť hranice z Grécka žiadnemu migrantovi.

„Pokiaľ ide o utečeneckú krízu, tak teraz platíme za chyby EÚ. Už sme utratili 25 miliónov eur našich daňových poplatníkov a museli sme vyhlásiť celonárodnú krízu,“ povedal Ivanov. „A čo sme od Európy dostali? Nič! Ani cent! Namiesto toho sme my ako krajina nepôsobiaca v EÚ teraz donútená chrániť Európu pred krajinou EÚ, a síce Gréckom,“ dodal prezident s tým, že Atény podľa neho utečencov z Turecka nechávajú len voľne prechádzať.

Macedónsky vodca sa tiež posťažoval, že jeho krajina zatiaľ ešte stále do EÚ nebola prijatá. Z európskeho pohľadu „my nie sme nič, ani únijná krajina, ani súčasť Schengenu, ani súčasť NATO. Nikto nás nechce,“ uviedol Ivanov.

Európska únia podľa neho v súvislosti s príchodom utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu i ďalších krajín rezignovala na obavy týkajúce sa bezpečnosti. „Keby sme sa spoliehali na Brusel, namiesto toho, že budeme sami reagovať, boli by sme zaplavení džihádistami,“ dodal. Jeho krajina vraj zabavila 9000 falošných alebo odcudzených pasov, avšak štáty vrátane Nemecka so Skopje odmietajú zdieľať informácie o islamských extrémistoch.

„Utečenecká kríza má humanitárny rozmer a bezpečnostný aspekt. Pokiaľ ide o ľudskosť, Nemecko sa zachovalo dobre. Pokiaľ ide o bezpečnosť, vaša krajina úplne zlyhala,“ povedal prezident nemeckému denníku. Kancelárka Angela Merkelová však podľa neho ukázala odvahu. „Nikto ale nemá odvahu povedať, čo nás ešte čaká. Len medzi Sudánom a Egyptom sa nachádza 20 miliónov migrantov, ktorí sa chcú dostať do Európy. A príliv utečencov neskončí, pretože prostredníctvom Twitteru a Facebooku vedia všetko,“ dodal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Macedónsko