Sýrska opozícia sa zúčastní rozhovorov v Ženeve

Sýrska opozícia oznámila, že sa zúčastní mierových rozhovorov s vládou, ktoré začnú v pondelok v Ženeve. Šance dosiahnuť dohodu s režimom v Damasku nie sú ale podľa nej nijako veľké, uviedla vo svojom vyhlásení opozičná vyjednávacia komisia (HNC).

11.03.2016 17:05
ženeva, sýria, mierové rozhovory o sýrii,... Foto:
Demonštranti v Ženeve s transparentmi odsudzujúce režim Bašára Asada počas predošlých mierových rokovaní o Sýrii.
debata (6)

Splnomocnenec OSN Staffan de Mistura očakáva, že rokovania, ktoré sa konajú v čase piateho výročia od začiatku vojny, potrvajú desať dní. V Sýrii začalo pred dvoma týždňami platiť prímerie medzi opozíciou a vládou. Kľud zbraní sa nevzťahuje na radikálov z hnutia Islamský štát a frontu An-Nusra.

HNC sa chce pri rokovaniach sústrediť na vytvorenie dočasnej vlády a bude trvať na zachovaní sýrskej územnej celistvosti, uviedla komisia vo vyhlásení. Opozícia sa vraj rokovania zúčastní, pretože sa „zaviazala zastaviť prelievanie sýrskej krvi a chce nájsť politické riešenie“. Podľa šéfa HNC Rijada Hidžába je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa znížilo utrpenie sýrskeho ľudu.

„Vieme, že oni (vláda) páchajú zločiny a pripravujú sa v nadchádzajúcom období na leteckú aj pozemnú eskaláciu konfliktu,“ dodal Hidžáb, avšak bez akýchkoľvek podrobností.

Hajsam Mannáa, ktorý patrí ku koalícii arabských a kurdských skupín, v piatok uviedol, že sa rozhovorov nezúčastní. Bol vraj pozvaný, nemyslí si však, že budú rokovania úspešné. „Nič sa nezmenilo … nemám rád prehru … a nechcem sa zúčastniť krachujúceho projektu,“ dodal. Minulé kolo rozhovorov Mannáa takisto bojkotoval, pretože neboli pozvaní aspoň dvaja kurdskí vodcovia. To je ale neprijateľné pre Turecko, ktoré považuje kurdské milície YPG za teroristov.

Pôvodne malo druhé kolo sýrskych rozhovorov začať už 7. marca, na začiatku mesiaca ale de Mistura termín odsunul na 9. a neskôr na 10. marca. V utorok oznámil, že „z logistických dôvodov“ začnú rozhovory ešte neskôr.

Druhé kolo mierových rokovaní by malo prebiehať nepriamo, rovnako ako to prvé, ktoré začalo v Ženeve na konci januára. Pozvaní boli rovnakí zástupcovia, ktorí sa zúčastnili prvého kola mierového procesu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #sýrska kríza