Počet obetí útoku v Ankare stúpol na 37, vláda viní Kurdov

Počet obetí nedeľného bombového útoku v Ankare stúpol na 37, oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii turecký minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu.

14.03.2016 09:42 , aktualizované: 15:21
debata (7)

Ďalších sedem desiatok zranených ľudí je podľa neho stále v nemocniciach a stav 15 z nich je kritický. Minister vnútra Efkan Ala uviedol, že explóziu v centre metropoly spôsobil automobil naložený výbušninami. Úrady z činu podozrievajú separatistov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), jej zástupcovia však atentát v nedeľu odsúdili.

Mohutný výbuch otriasol štvrťou Kizilay v nedeľu pred 19:00 miestneho času (pred 18:00 SEČ). Podľa ministra Alyho idúce auto naložené trhavinami explodovalo v blízkosti autobusového dopravného uzla, kde v tom čase na zastávkach čakalo veľké množstvo ľudí.

Na mieste o život prišlo 30 ľudí, ďalší štyria podľahli svojim zraneniam počas prevozu do nemocnice. Do pondelkového rána sa potom počet obetí ešte o troch zvýšil. Polícia okamžite začala intenzívne vyšetrovanie, konkrétnych informácií je len veľmi málo.

Turecká polícia zatkla štyroch podozrivých

Polícia na juhovýchode Turecka zatkla štyri osoby v súvislosti s útokom. Informovala o tom štátna tlačová služba Anadolu, ktorej údaje prevzala agentúra Reuters.

Podľa zdrojov Anadolu z prostredia bezpečnostných zložiek polícia v meste Šanliurfa zatkla štyri osoby na základe zistenia, že v jednej z tamojších autopredajní bolo zakúpené vozidlo použité pri útoku v hlavnom meste. Agentúra dodáva, že celú štvoricu podozrivých majú previezť do Ankary.

Nemenovaní predstavitelia predtým podľa Reuters informovali, že jedným z dvoch údajných páchateľov nedeľňajšieho útoku bola príslušníčka zakázanej militantnej skupiny Strana kurdských pracujúcich (PKK) pochádzajúca z mesta Kars na severovýchode Turecka. Napojenie na PKK sa údajne preukázalo aj v prípade druhého útočníka.

Turecká armáda oznámila, že jej lietadlá vykonali desiatku náletov na tábory PKK na severe Iraku. Agentúra Anadolu informovala, že polícia zadržala desiatky podozrivých ozbrojencov v juhotureckom meste Adana. Nie je však jasné, či zatýkanie priamo súvisí s nedeľňajším útokom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #samovražedný útok #Ankara