Plánom B pre Sýriu je podľa predstaviteľa OSN ďalšia vojna

Jedinou alternatívou k diplomatickému riešeniu sýrskej krízy je ďalšia vojna, ktorá by bola ešte horšia ako tá doterajšia. V Ženeve, kde v pondelok začne ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii, to povedal ich koordinátor a splnomocnenec OSN Staffan de Mistura.

14.03.2016 12:49
Staffan de Mistura, OSN Foto: ,
Staffan de Mistura.
debata (4)

K rokovaniam sa zišli delegácie sýrskej vlády a jej oponentov, aby v nepriamom rokovaní dohodli ďalšie mierové kroky. Zatiaľ platí prímerie, ktoré sa až na výnimky dodržiavalo od konca februára.

De Mistura vyhlásil, že za vôbec najdôležitejšie považuje dospieť k dohode o politickom odovzdaní moci. Jediný známy „plán B“, teda alternatíva k tejto snahe, je podľa neho návrat k vojne, ktorá by bola ešte horšia ako doterajšie boje.

De Mistura rozhovory považuje za „okamih pravdy“ a ich neúspech by podľa neho znamenal obnovu vojny. Povedal tiež, že OSN je len prostredníkom a hlavné slovo má medzinárodná skupina, ktorá sa na príprave podieľala.

Ide o 18 krajín, ktoré zastupujú rôzne strany konfliktu. „Ak v týchto rozhovoroch ani v ďalších kolách neuvidíme ochotu rokovať, potom vec vrátime tým, ktorí majú vplyv, to je Ruská federácia, USA a Bezpečnostná rada OSN,“ povedal de Mistura.

Toto kolo rozhovorov, ktoré je od januára už druhé, má podľa de Misturu trvať maximálne desať dní a vyjadriť sa v ňom budú môcť zástupcovia „všetkých Sýrčanov“. De Mistura tiež počíta ešte s tretím kolom rozhovorov, ktoré by sa mohlo konať po určitej pauze. Očakáva, že sa podarí dospieť keď nie k dohode, tak aspoň k orientačným bodom ďalšieho postupu v Sýrii.

Podľa decembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN sa má dohodnúť prímerie, prechodná vláda, nová ústava a parlamentné a prezidentské voľby. Sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim v sobotu vylúčil možnosť rokovať v Ženeve o odstúpení prezidenta Asada.

Spojené štáty obvinili Mualima z ohrozovania rozhovorov a opozície z podkopávania rokovania vopred. Opozičný vyjednávač Muhammad Allúš v rozhovore v Ženeve povedal, že ak majú byť rokovania úspešné, musí Asad odísť, mŕtvy alebo živý.

„Prechodné obdobie môže začať jedine s pádom alebo smrťou Asada. Nemožno ho začať za prítomnosti režimu alebo v čase, keď je jeho hlava stále pri moci,“ povedal Allúš.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #mierové rokovania #Ženeva #Staffan de Mistura #vojna v Sýrii