Obama a Putin hovorili o stiahnutí ruských síl v Sýrii

Americký prezident Barack Obama hovoril v pondelok telefonicky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o kríze v Sýrii a Putinovom oznámení o čiastočnom stiahnutí ruských síl z tejto krajiny. Oznámil to Biely dom.

15.03.2016 07:38
Vladimir Putin, Barack Obama Foto: ,
Prezident USA Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (33)

Obama privítal obmedzenie násilia v Sýrii od začiatku čiastočného prímeria. Zdôraznil však, že pokračovanie útočných operácií sýrskych vládnych síl môže ohroziť úsilie o mier, preto by podľa neho mala Moskva vyvinúť tlak na Damask, aby zastavil takéto akcie, informovali tlačové agentúry Reuters a AP.

Šéf Bieleho domu tiež vyzdvihol určitý pokrok pri doručovaní humanitárnej pomoci Sýrčanom, vyzval však na to, aby vládne sily umožnili jej neobmedzený prísun do oblastí, kde je potrebná. Prezidenti hovorili aj o „ďalších krokoch“ pri uplatňovaní prímeria, pričom Obama tiež apeloval na to, aby Ruskom podporované sily dodržiavali inú dohodu o prímerí – na východe Ukrajiny, dodal Biely dom.

Podľa oznámenia Kremľa Putin Obamovi povedal, že ruské sily sa začnú sťahovať zo Sýrie, keďže tam splnili svoje „hlavné úlohy“ v boji proti terorizmu. „Prezidenti vyzvali na zintenzívnenie procesu politického riešenia sýrskeho konfliktu a vyjadrili podporu pre rozhovory (pod záštitou) OSN medzi sýrskou vládou a opozíciou, začínajúce v Ženeve,“ dodal úrad ruského prezidenta.

S Putinom telefonicky hovoril aj sýrsky prezident Bašár Asad, ktorého kancelária oznámila, že obaja sa zhodli na obmedzení ruskej vojenskej prítomnosti. Rozhodnutie podľa vyhlásenia Damasku odráža „úspechy“ armád oboch krajín pri boji proti terorizmu v Sýrii a opätovnom nastoľovaní mieru v kľúčových oblastiach krajiny.

Sýrska armáda v separátnom vyhlásení krátko na to uviedla, že bude pokračovať v operáciách proti militantnej skupine Islamský štát (IS), Frontu an-Nusra a ďalších teroristických organizáciám „rovnakým tempom“ ako doposiaľ.

Zástupcovia sýrskej opozície reagovali na ruské oznámenie s veľkými pochybnosťami, napísala agentúra DPA. „Musíme počkať, aký rozsiahly tento odsun bude a aký bude jeho časový rámec,“ uviedol v Ženeve hovorca Vyššieho rokovacieho výboru (HNC), zastrešujúceho zoskupenia opozičných skupín.

„Ruské pozemné jednotky nie sú rozhodujúce, pretože v Sýrii prakticky ani nepôsobia,“ dodal s tým, že situácia v Sýrii by sa zásadne zmenila až vtedy, keby Rusko zastavilo svoje letecké útoky.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #Vladimir Putin #ruská armáda #vojna v Sýrii