Populisti vo východnej Európe rastú zo znechutenia voličov

Alternatíva pre Nemecko (AfD) vysoko bodovala najmä v Sasku-Anhaltsku vo východnej časti Nemecka. "Trochu to naznačuje rozdelenie Nemecka na západ a východ," povedal v rozhovore pre Pravdu odborník na politický extrémizmus Jan Charvát z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe.

15.03.2016 10:22
debata (17)

Ako ovplyvní výsledok krajinských volieb pozície Angely Merkelovej?
Voľby sú pre Merkelovú signálom straty časti postavenia, ale rozhodne nie sú katastrofou. Nie je to totálna porážka. Ukázalo sa, že jej strana si stále udržiava veľmi silné postavenie v spoločnosti. Na jednej strane bude síce AfD oslavovať, ale na druhej strane veľké strany nestratili toľko, ako to v mediálnom priestore vyzeralo.

Neoslabí ju pri rokovaniach v EÚ o migračnej kríze?
Je to oslabenie a signál ani nie tak v európskom priestore ako skôr v jej strane. Posilní to viac vnútornú opozíciu voči nej, ale do EÚ to podľa mňa nedosiahne.

Sú zisky AfD varovným signálom pre Berlín a pre Brusel?
Myslím si, že všetci predpokladali, že AfD získa, ale nikto nepredpokladal taký vysoký zisk v Sasku-Anhaltsku vo východnej časti Nemecka. Trochu to naznačuje rozdelenie Nemecka na západ a východ. Nepochybne je to signál do Berlína i pre celú Európu.

Zodpovedá to súčasnému trendu, teda, že naprieč Európou sa posilňujú zoskupenia, ktoré majú populistický alebo krajne pravicový charakter. Zároveň však, aj keď etablované politické strany v týchto voľbách stratili, ich strata nemusí byť až taká veľká, ak to porovnáme so situáciou na Slovensku alebo v Česku. Voličov, čo volia CDU alebo SPD, je stále výrazne viac ako tých, ktorí volili populistické strany. Aj keď opäť to platí viac v západnej časti Nemecka ako vo východnej.

Čiže AfD nemôže hovoriť o víťazstve?
Myslím si, že tí, čo u nás prorokovali, že AfD vyhrá vo voľbách, musia byť sklamaní. Pretože to nie je víťazstvo. Zdá sa, že aj keď ukázala, že je schopná osloviť pomerne veľa voličov, nebude mať možnosť zasahovať do diania. Uvidíme, ako to bude v Sasku-Anhaltsku, ale v dvoch spolkových krajinách v západnej časti určite nie.

Prečo bodovala práve vo východnej časti?
Trochu sa obávam, že signál, ktorý tieto voľby prinášajú, a to aj vrátane nedávnych volieb na Slovensku, naznačuje, že Európa sa stále nezbavila rozdelenia. Stále je rozdelená podľa línie starej železnej opony. Na východe sú oveľa väčšie tendencie k autoritatívnemu vedeniu. Máme tu populistické zoskupenia a cítiť znechutenie z politiky.

Populisti však majú úspech aj na Západe.
Únavu z tradičných strán vidíme aj v západných krajinách, ale nie v takej miere ako u nás. Vo Francúzsku je napríklad Národný front, ale je tam iný politický a stranícky systém, ale aj iný trend. Ak je v prvom kole volieb Národný front na mnohých miestach úspešný, v druhom kole nastupuje masívna mobilizácia odporcov, ktorí mu to víťazstvo neumožnia.

Majú silnejší pud sebazáchovy?
Myslím si, že majú oveľa väčšie skúsenosti, sú zvyknutí na fungovanie demokratických inštitúcií. Západ Nemecka má zároveň väčšie skúsenosti s utečencami a s multikultura­lizmom.

Preto sú oveľa menej náchylní hovoriť, že utečenci a islam sú zlí, ako hovoria na východe, kde nijakí utečenci nie sú. U nás hoci nikto netvrdí, že Európa sa má otvoriť pre všetkých, sa diskurz o tejto téme vedie mimoriadne agresívnym spôsobom, pričom ľudia moslimov reálne ani nepoznajú.

Na Západe, keď sa povie imigrant alebo moslim, ľudia si predstavia konkrétnych ľudí, ktorých poznajú. Vedia, že tak ako my oslavujeme Vianoce, sú ľudia, ktorí slávia ramadán alebo chanuku. Sú to veci, na ktoré sú oni zvyknutí, ale my nie. Bránime sa tomu, čo nepoznáme.

Aký vývoj v AfD očakávate?
AfD je zaujímavý fenomén a uvidíme, ako sa bude vyvíjať. Táto strana sa pomerne výrazne zmenila pod vedením Frauke Petryovej a posunula ku klasickej krajnej pravici. Začiatky tejto strany pred troma rokmi sú viac konzervatívne a euroskeptické. Nebola tak sústredená na otázku migrácie ako teraz.

Bude sa viac radikalizovať?
Pri zmene, ktorá sa tam udiala, sa odštiepila časť zakladateľov, väčšina europoslancov. Strana sa prudko posunula ku krajnej pravici, kde sa snaží etablovať. Čo to v Nemecku bude znamenať, je vždy veľká otázka. Klasická krajná pravica NPD nikdy nebola v pravom zmysle slova silná.

Uvidíme, ako dopadnú ďalšie voľby a parlamentné voľby. Ale hoci voľby naznačujú oslabenie tradičných strán, zďaleka nie je také veľké, ako to u nás mnohí kritici kancelárky Angely Merkelovej predpokladali.

Zaujímavý je vysoký zisk Zelených v Bádensku, pričom táto strana sa vyslovuje za imigrantov. Strany, ktoré sú proti imigrantom aj u nás, to, naopak, budú interpretovať ako víťazstvo.

Povzbudí to iné radikálne strany v Európe?
Budú to interpretovať ako víťazstvo. Víťazstvo je to v tom zmysle, že získala viac, ako sa predpokladalo. Ale na druhej strane tento trend je tu už dlho. Keď sa pozriete na maďarský Jobbik, Slobodných v Rakúsku či Národný front vo Francúzsku, tam sa tie tendencie zreteľne objavujú dlhodobo.

Ale primárne sa netýkajú migrácie, tá ich len zdôraznila. Slobodní aj Jobbik sú oveľa staršie ako migračná kríza. Je tu celoeurópska únava z tradičných strán, nie je to ani tak príklon k extrémizmu alebo ku krajnej pravici, či inde zas ku krajnej ľavici.

Pre mnohých ľudí tak na Východe, ako aj na Západe etablované strany stratili dôveryhodnosť. To je reálny problém. Mnoho ľudí sa odvracia od tradičných strán, dôverujú absurdným médiám a konšpiratívnym teóriám.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #populisti #výsledky volieb #východná Európa