USA: Prezidentské primárky pokračujú v piatich štátoch

Republikánske i demokratické prezidentské primárky v USA pokračujú v utorok v piatich ľudnatých štátoch - Illinois, Missouri, Ohiu, na Floride a v Severnej Karolíne. Veľká pozornosť je sústredená na Ohio a Floridu, ktoré volia veľký počet delegátov, pričom víťaz v týchto štátoch získava všetkých delegátov Republikánskej strany, píše agentúra DPA.

15.03.2016 10:39
debata

Delegáti sú dôležití, pretože budú na nominačných snemoch republikánov a demokratov v júli oficiálne voliť straníckych kandidátov na prezidentov a ich viceprezidentov. Ohio a Florida sú domovské štáty dvoch zo štyroch zvyšných uchádzačov o republikánsku prezidentskú nomináciu.

John Kasich je guvernérom Ohia a senátor Marco Rubio je z Floridy a ak v primárkach doma nepochodia, budú pod veľkým tlakom, aby zo súboja o prezidentskú nomináciu odstúpili. Keby k tomu došlo, zostali by v hre iba dvaja republikáni – Donald Trump, ktorý je na čele, a texaský senátor Ted Cruz.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukázali, že Trump pravdepodobne porazí Rubia na Floride, ale prehrá s Kasichom v Ohiu. Nedávne prieskumy, ktoré zhrnul webový server RealClearPolitics, predpovedajú, že Trump by mohol na Floride získať okolo 36 percent hlasov a Rubio približne polovicu z toho.

V Ohiu RealClearPolitics predpovedá Kasichovi tesné víťazstvo nad Trumpom (35 ku 33 percentám). V Illinois a Severnej Karolíne má Trump podľa rovnakého zdroja pohodlný náskok, zatiaľ čo v Missouri sú odhady natoľko tesné, že je ťažké výsledok predpovedať.

Aj keby Trump zvíťazil vo všetkých piatich štátoch, v ktorých budú republikáni hlasovať, stále ešte nebude mať dostatok delegátov, aby získal republikánsku nomináciu. Avšak ak dnes jednoznačne zvíťazí, bude mať už vyše 50 percent z doteraz rozdelených delegátov.

Pred utorkovým hlasovaním mal Trump 460 z potrebných 1237 delegátov, Cruz 370, Rubio 163 a Kasich 63. V radoch Demokratickej strany sú iba dvaja uchádzači o kandidatúru na prezidenta – bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a vermontský senátor Bernie Sanders.

Clintonová jasne vedie, ale Sanders minulý týždeň prekvapivo zvíťazil v priemyselnom štáte Michigan a otázkou je, či to dokáže zopakovať v susednom Ohiu. Podľa prieskumov má Clintonová pred Sandersom jasný náskok vo všetkých týchto štátoch s výnimkou Missouri, kde tamojšie médiá predpovedajú tesný výsledok.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #americké prezidentské voľby