Generál Hodges: Brexit môže oslabiť NATO

Ak sa Británia v referende rozhodne pre odchod z Európskej únie, môže to mať negatívny dopad na Severoatlantickú alianciu, varoval veliteľ amerických síl v Európe generálporučík Ben Hodges.

15.03.2016 15:03
debata (11)

Vyjadril obavy, že EÚ by sa mohla začať rozpadať v čase, keď je potrebné, aby sa postavila Rusku, informovala stanica BBC.

O tom, či má ich krajina zostať členom EÚ, budú Briti hlasovať 23. júna. Hodges uznal, že referendum je záležitosťou Britov, ale vyjadril obavy z jeho výsledku. Aktivisti kampane za odchod Británie z EÚ tvrdia, že to neovplyvní postavenie krajiny v NATO.

Generálporučík Hodges povedal pre BBC, že agresia Ruska na Kryme a jeho intervencia v Sýrii ohrozili bezpečnosť Európy. Rusko podľa neho posilnilo utečeneckú krízu tým, že prinútilo desaťtisíce ľudí ujsť do Európy.

NATO a EÚ musia prejaviť súdržnosť voči ruskej agresii, ale túto jednotu by mohlo ohroziť, keby Británia hlasovala za odchod z EÚ, uviedol.

„To, čo sa tu deje, je v našom strategickom záujme,“ tvrdil. „Všetko, čo oslabí efektívnosť aliancie, na nás vplýva, a preto, ak sa Európa začne rozpadať… bude to mať reťazový účinok aj na alianciu,“ dodal.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý mesiac povedal, že aliancia dáva prednosť silnej Británii v EÚ.

Aj britský minister obrany Michael Fallon varoval, že Británia bude „veľmi riskovať“ svoju bezpečnosť, ak sa rozhodne pre odchod z EÚ.

Avšak bývalý minister obrany Liam Fox, ktorý je prominentnou osobnosťou kampane za odchod z EÚ, odsúdil „taktiku vyvolávania strachu“, ku ktorej sa uchýlili tí, ktorí tvrdia, že odchod Británie by oslabil britskú bezpečnosť a medzinárodné postavenie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Rusko #NATO #Sýria #Krym #Brexit #utečenecká kríza #Ben Hodges