Pred referendom zatiaľ vedú zástancovia Brexitu

S odchodom Británie z Európskej únie súhlasí podľa nového prieskumu 49 percent Britov, zatiaľ čo za zotrvanie v únii je ich 47 percent. Štyri percentá voličov sa ešte nerozhodli.

15.03.2016 15:25
debata (3)

Vyplýva to z výsledkov ankety spoločnosti ORB pre denník The Daily Telegraph. Briti rozhodnú o členstve svojej krajiny v EÚ v referende 23. júna.

V prípade, keď sa berie postoj iba tých respondentov, ktorí sú pevne rozhodnutí ísť hlasovať, je náskok odporcov členstva podľa ankety ORB ešte vyšší. Za odchod z EÚ je ich 52 percent, za zotrvanie v únii 45 percent a nerozhodnuté sú ešte tri percentá voličov.

Z prieskumu vyplynulo, že jasná väčšina prívržencov zotrvania v únii počíta s víťazstvom v referende a že štvrtina z nich pravdepodobne kvôli tomuto presvedčeniu nepôjde voliť, komentoval výsledky ankety premiérov volebný poradca Lynton Crosby.

„Skutočným rizikom pre kampaň za zotrvanie v EÚ je sebauspokojenie. Je pritom jasné, že táto kampaň bude ešte dlhá a že bez ohľadu na terajší názor ľudí bude výsledok (referenda) vyrovnaný,“ zdôraznil podľa agentúry Reuters Crosby.

Zástancovia tzv. Brexitu (odchodu Británie z EÚ) majú podľa volebného poradcu premiéra Davida Camerona úplne iný problém, ktorý ich môže odradiť od hlasovania. Väčšina z nich sa totiž domnieva, že referendum členstvo Británie nezruší, a pochybujú, že ich hlas ovplyvní výsledok, vysvetlil Crosby, ktorý vlani pomohol konzervatívcom k prekvapivo hladkému víťazstvu v parlamentných voľbách.

Referendum sľúbil pod tlakom časti členov svojej Konzervatívnej strany premiér Cameron. Sám vedie kampaň za zotrvanie Británie v EÚ, niektorí jeho ministri však vyzývajú voličov k odchodu z únie, ktorá podľa nich okrem iného obmedzuje zvrchovanosť a zaťažuje štátny rozpočet Británie. Výraznú podporu získali odporcovia členstva tiež v obľúbenom londýnskom starostovi Borisovi Johnsonovi.

Všeobecne sa očakáva, že výsledok referenda bude veľmi tesný.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #referendum #Brexit