Asadova poradkyňa: Rusko je spojenec, do Sýrie sa môže vrátiť

Vplyvná poradkyňa sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Busajna Šaabánová, v utorok vyhlásila, že ruské sily sa síce z krajiny stiahli, ale môžu sa vrátiť.

16.03.2016 07:19
Rusko, Sýria, Asad, Putin Foto: ,
Prezidenti Sýrie a Ruska Bšár Asad (vľavo) a Vladimir Putin pred začiatkom moskovského rokovania.
debata (25)

Poradkyňa dodala, že Spojené štáty teraz musia vyvíjať tlak na Turecko a Saudskú Arábiu, aby prestali zásobovať povstalcov.

„Ak aj ruskí priatelia stiahli časť svojich síl, to neznamená, že sa nemôžu vrátiť,“ povedala Šaabánová pre televíziu al-Majádín so sídlom v Libanone.

Ruský prezident v pondelok 14. marca prekvapujúco oznámil, že väčšina ruských síl sa zo Sýrie stiahne. Rusko začalo pomáhať Damasku vlani v septembri, čim sa dramaticky zmenila situácia na bojovom poli v Sýrii. Tamojšia vojna už vstupuje do šiesteho roku trvania, pripomenula v utorok tlačová agentúra DPA.

Rusko minulý mesiac vyhlásilo, že Asadova diplomacia nie je vhodná, čo vyvolalo špekulácie, že Putin naňho vyvíja tlak, aby bol na mierových rozhovoroch v Ženeve pružnejší. Asadova vláda totiž na predchádzajúcich rokovaniach odmietla diskutovať o prezidentskom poste alebo o prechode moci.

Šaabánová však poprela, že Putin vytvára nátlak na Damask, a zdôraznila nezávislosť a spôsobilosť sýrskych ozbrojených síl.

„Spájať ruský odchod (zo Sýrie) s vytváraním nátlaku na Damask – to nemá nič spoločné s pravdou,“ povedala poradkyňa Asada. „Rusko je spojenec a priateľ, ktorý s nami komunikuje s rešpektom a koná po vzájomnej dohode,“ dodala.

„Sýrska armáda si dokáže nielen udržať dobyté územia, ale takisto bojovať o nové oblasti, aby oslobodila čo najväčší možný počet dedín,“ vyhlásila poradkyňa.

Šaabánová tiež vyhlásila, že po stiahnutí ruských síl bude rad na medzinárodnom spoločenstve, ktoré by malo zastaviť zásobovanie povstaleckých frakcií bojujúcich proti sýrskej vláde.

„Loptička je teraz na dvorci Spojených štátov: nasledovať by mal americký nátlak na Turecko a Saudskú Arábiu, aby prestali financovať teroristov a zastavili prísun zbraní,“ zdôraznila. „Je tu možnosť zatvoriť hranice a nedovoliť žoldnierom prekročiť ich,“ dodala na záver Šaabánová.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Bašár al-Asad #spojenec #poradkyňa