Do sýrskeho Halabu dorazila humanitárna pomoc

Na sever Sýrie dorazil konvoj 26 nákladných áut s humanitárnou pomocou. Oznámil to Červený kríž, podľa ktorého sa pomoc dostáva k 13 000 rodinám v provincii Halab.

16.03.2016 11:16
konvoj, humanitárna pomoc, Červený kríž, Sýria Foto: ,
Na sever Sýrie dorazil konvoj 26 nákladných aut s humanitárnou pomocou Červeného kríža.
debata (5)

Hovorca Červeného kríža Pawel Krzysiek podľa agentúry Reuters povedal, že automobily dorazili do miest Afrín, Azáz a Tall Rifaat. Doplnili sa vraj zásoby a materiál v tamojších klinikách.

Humanitárne zásobovanie odľahlých a obliehaných miest požaduje hlavne sýrska opozícia a podmieňuje tým svoju účasť na mierových rokovaniach, ktoré sa obnovili v pondelok v Ženeve.

OSN v utorok oznámila, že sa konvoje nedostali kvôli zlej bezpečnostnej situácii na niektoré miesta a znova sa o to pokúsia vo štvrtok. Najbližšie by mali vyraziť do Blúdánu, ktorý je vzdialený asi 50 kilometrov od Damasku.

Sprostredkovateľovi rozhovorov Staffanovi de Misturovi odovzdali delegácie sýrskej vlády a jej oponentov plány na riešenie krízy. De Mistura, ktorý sa má stretnúť s vládnou delegáciou, povedal, že sa podarilo upokojiť boje a zlepšiť humanitárne zásobovanie.

Opozícia však obnovila požiadavku na prepustenie väznených oponentov Damasku. Jej zástupca George Sabra povedal, že je v sýrskych väzniciach niekoľko desiatok odporcov vlády. Vládne väznice podľa neho nie sú miestom, „kde majú byť ľudia väznení, ale zabití“.

Ďalšia zástupkyňa opozície Basma Kudmáníová tvrdí, že denne vo väzniciach povraždia v priemere 50 ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #Červený kríž #konvoj #Halab