Fajáda obvinili z kontaktov s kolumbijskými povstalcami

Libanonský vojenský sudca tento týždeň obvinil Alího Fajáda, vydaného nedávno z Českej republiky do Libanonu, z predaja zbraní a rakiet kolumbijskej povstaleckej skupine. S odvolaním sa na súdne zdroje o tom informoval libanonský denník The Daily Star. Jeden z Fajádových slovenských advokátov Vladimír Řičica českému serveru E15 povedal, že informácie o záležitosti ešte len zisťuje. "Avšak je jasné, že sa libanonské úrady musia s týmto prípadom nejakým spôsobom vysporiadať. Zdôrazňujem, že obžaloba je jedna vec a konečné rozhodnutie súdu ďalšia," citoval E15 Řičicu.

16.03.2016 12:52
debata

Libanon minulý mesiac odmietol americkú žiadosť o vydanie Fajáda, ktorý je v USA hľadaný kvôli kontaktom s kolumbijskou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Libanonci teraz podľa The Daily Star muža obviňujú, že tejto kolumbijskej skupine predával zbrane, rakety a ďalší materiál, ktorý bol použitý k útokom na Američanov.

FARC bola založená ako organizácia obhajujúca idey radikálneho komunizmu. Ich boj od 60. rokov zaplatilo svojimi životmi asi 200-tisíc ľudí. V USA a EÚ je skupina na zozname teroristických organizácií, jej hlavným zdrojom peňazí sú drogy, únosy a vydierania.

Fajáda spolu s Chálidom Marabím a Faouzim Jaberom zadržali v roku 2014 v ČR a Američania požiadali o ich vydanie. V prípade Fajáda a Marabího to však minister spravodlivosti Robert Pelikán na začiatku februára zamietol, zatiaľ čo Jaberove vydanie koncom februára povolil. Špekuluje sa o tom, že odmietnutie vydať Fajáda a Marabího do USA súviselo s prepustením piatich unesených Čechov z Libanonu. Fajád je Libanončan s ukrajinským pasom, Marabí je občan Pobrežia Slonoviny a tiež Libanonu.

Fajád sa vrátil z ČR do Bejrútu začiatkom februára, keď krátko predtým z Libanonu odletela skupina piatich Čechov, ktorých vlani v júni v Libanone uniesli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Alí Fajád