Nemecká vláda sprísnila zákon postihu sexuálneho násilia

Nemecká vláda schválila sprísnenie zákona, ktorý postihuje sexuálne násilie. Trest by mal páchateľ odteraz dostať napríklad aj v prípade, že k znásilneniu došlo pod obyčajnou hrozbou násilím.

16.03.2016 14:25
debata (2)

Prísnejší návrh zákona ministerstvo spravodlivosti predložilo už vlani v lete. Päť mesiacov potom návrh údajne ležal na úrade kancelárky Merkelovej. Na aktuálnosti mu však pridali silvestrovské sexuálne útoky v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách, uviedla agentúra DPA. Väčšinu páchateľov tvorili podľa polície migranti.

„V mnohých prípadoch, v ktorých obeť súhlasila so sexuálnym stykom zo strachu alebo sa kvôli nečakanému napadnutiu nezvládla brániť, nebolo doteraz možné páchateľa stíhať. Je najvyšší čas, aby sa to zmenilo,“ uviedol minister spravodlivosti Heiko Maas.

Ak vládny návrh zákona schváli aj parlament, bude možné nabudúce sexuálneho násilníka potrestať aj vtedy, ak sa jeho obeť fyzicky nebránila. Podmienkou bude, že ju nejakým spôsobom prekvapil či zneužil jej dôverčivosť.

Trest páchateľa neminie ani v prípade, že obeť k sexuálnemu styku privolila iba z obavy, že by jej v prípade odmietnutia mohla vzniknúť závažná ujma.

Neprešla, naopak, požiadavka Spolkovej rady, komory nemeckého parlamentu. Zástupcovia jednotlivých spolkových krajín požadovali, aby zákon obsahoval aj zmienku o tom, že na potrestanie páchateľa stačí aj to, že sa styk odohral napriek jasnému „nie“ obete.

Debatu o sexuálnom násilí umocnili v Nemecku silvestrovské útoky na ženy, ktoré sa odohrali v Kolíne nad Rýnom, ale aj v ďalších mestách po celej krajine. Skupiny mužov arabského a severoafrického pôvodu obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali.

Len v porýnskej metropole prijala prokuratúra vyše 1 000 trestných oznámení, z toho viac ako 400 v dôsledku udalosti sexuálnej povahy vrátane znásilnenia.

Väčšina podozrivých spadá podľa nedávneho vyjadrenia štátneho zástupcu Ulricha Bremera do všeobecnej kategórie utečenec. Niekoľko páchateľov už odsúdili, dostali len podmienečné tresty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Nemecko #sexuálne násilie #Kolín nad Rýnom