Obama na návšteve Kuby vystúpi s historickým prejavom

Prezident USA Barack Obama v úvode svojej nadchádzajúcej historickej návštevy Havany vystúpi s prejavom o vzťahoch USA a Kuby.

17.03.2016 07:59
Barack Obama, Michelle Obama Foto: ,
Na Kubu zavíta americký prezident Barack Obama aj so svojou manželkou, prvou dámou Michelle.
debata (8)

Šéf Bieleho domu by sa v rámci tejto reči v havanskom Gran Teatro mal zmieniť o histórii komplikovaných americko-kubánskych vzťahov, ale aj o aktuálnych otázkach vrátane ľudských práv a ekonomických príležitostiach pre Kubu. Podľa agentúry Reuters kubánská vláda neodmieta prezidentovo vystúpenie živo prenášať v televízii.

Obsah prejavu priblížil hovorca Obamovej rady pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes: „Jasne vyhlási, že je na kubánskom ľude, aby rozhodoval. Máme veľkú dôveru v schopnosti Kubáncov činiť výnimočné veci,“ dodal.

Americký prezident si v karibskej metropole okrem iného pozrie pamiatky starého mesta, v prezidentskom paláci ho prijme prezident Raúl Castro, stretne sa s kubánskym kardinálom Jaimem Ortegom, ale aj predstaviteľmi miestnej opozície.

Obama sa v Havane ďalej zúčastní na exhibičnom bejzbalovom zápase medzi tímom americkej profesionálnej bejzbalovej ligy Major League Baseball (MLB) a kubánskym národným tímom.

Obama bude prvým americkým prezidentom po 88 rokoch, ktorý navštívi Kubu. Prezident a prvá dáma Michelle Obamová zavítajú na Kubu v dňoch 21. – 22. marca a následne do Argentíny v dňoch 23. – 24. marca.

USA prerušili vzťahy s Kubou počas studenej vojny v roku 1961 a uvalili na ňu rozsiahle embargo. V decembri 2014 Obama a kubánsky prezident Castro oznámili, že plánujú obnoviť diplomatické vzťahy a výmenu väzňov po rokovaniach, ktoré sprostredkoval Vatikán. V júli 2015 otvorili svoje ambasády vo Washingtone a v Havane.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #USA #Barack Obama #ľudské práva #Kuba #Raúl Castro