USA vyzvali KĽDR prepustiť študenta, ktorý ukradol plagát

Spojené štáty vyzvali Severnú Kóreu, aby okamžite prepustila amerického študenta Otta Warmbiera. Za zločiny proti štátu ho odsúdili na 15 rokov väzenia spojeného s nútenými prácami.

17.03.2016 08:49
debata (32)
Americký študent Otto Warmbier so slzami v... Foto: Reuters, © KCNA KCNA / Reuters
Otto Warmbier, študent, KĽDR Americký študent Otto Warmbier so slzami v očiach oznamuje, že v KĽDR spáchal zločin.

Warmbiera (21) zatkli pre pokus o krádež propagandistického plagátu z hotela, keď bol v januári na návšteve Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Informoval o tom portál britskej spravodajskej stanice BBC.

Severokórejské štátne médiá informovali, že Warmbiera uznali za vinného na základe článku trestného zákonníka, ktorý sa týka rozvracania štátu. Verdikt vyhlásil najvyšší súd tejto izolovanej stalinistickej krajiny.

Trest 15 rokov väzenia, ktorý sa spája s nútenými prácami, je podľa niektorých znalcov vysoký v porovnaní s verdiktmi, ktoré udelili cudzincom v minulosti. Táto skutočnosť môže súvisieť so zvýšeným napätím vo vzťahoch medzi KĽDR a USA.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest obvinil KĽDR zo zneužívania amerických občanov, ktorými hýbe ako „figúrkami na presadenie politickej agendy“. Severná Kórea totiž občas využíva zadržiavanie cudzincov ako prostriedok na vyvíjanie nátlaku na svojich protivníkov.

Warmbiera, študenta z Univerzity vo Virgínii, zatkli 2. januára na letisku, keď sa pokúsil opustiť krajinu, ktorú navštívil ako účastník turistického novoročného zájazdu. Obvinili ho z „nepriateľských činov proti štátu“.

Američan sa neskôr objavil na televíznej obrazovke, kde sa k činom priznal a vyhlásil, že cirkevná organizácia ho požiadala, aby priniesol zo zájazdu „trofej“. Koncom februára na tlačovej konferencii v Pchjongjangu so slzami v očiach oznámil, že „spáchal zločin, keď z medzinárodného hotela Yanggakdo, ktorá slúži pre zamestnancov, vzal politické heslo“.

Dodal: „Cieľom mojej úlohy bolo poškodiť motiváciu a pracovnú morálku kórejského ľudu. Bola to hlúpa úloha. Urobil som najväčšiu chybu svojho života.“

Mladík v stredu ešte pred začiatkom súdneho procesu prečítal pred skupinou reportérov v Pchjongjangu vyhlásenie, podľa ktorého chcel plagát vziať „ako trofej“ pre kamarátovu matku. Cudzinci, ktorých zadržiava Severná Kórea, zvyknú často odvolať svoje priznania, keď sa nachádzajú mimo územia KĽDR.

Turistika Američanov do KĽDR je legálna, ale americké ministerstvo zahraničných vecí ju občanom dôrazne neodporúča.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #väzenie #USA #KĽDR #plagát #Otto Warmbier