Učitelia dali Orbánovi ultimátum

Formálne ide o výstrahu, ale v skutočnosti búriaci sa učitelia v Maďarsku už vyhlásili štrajk. Vláde dali také ultimátum, aké premiér Viktor Orbán sotva prijme.

17.03.2016 10:54
István Pukli, hnutie Učil by som, Maďarsko Foto: ,
líder hnutia Učil by som István Pukli (v strede) ohlásil na protestnom zhromaždení učiteľov v Budapešti štrajk.
debata (8)

Do týždňa by musel pristúpiť na decentralizáciu byrokraticky zošnúrovaného školstva. A spolu s hlavou štátu by si navyše mal symbolicky posypať hlavu popolom. V opačnom prípade učitelia do dvoch týždňov spustia sériu štrajkov.

Výstraha zaznela na námestí pred parlamentom, ktoré v utorok zaplnilo podľa odhadov organizátorov od 50– do 80-tisíc demonštrantov.

„Ak vláda v zastúpení premiéra Viktora Orbána a štát reprezentovaný prezidentom Jánosom Áderom sa do 23. marca neospravedlnia ľuďom zastrašeným a poníženým v uplynulých šiestich rokoch, tým, ktorí pozdvihli hlas za budúcnosť Maďarska a svoje práva, tak na 30. marca vyzveme na hodinové prerušenie práce našich podporovateľov – 70 organizácií a 950 inštitúcií, 35-tisíc súkromných osôb, ako aj 67 percent voličov Fideszu a 75 percent spoločnosti,“ vyhlásil z tribúny líder hnutia Učil by som, riaditeľ jedného peštianskeho gymnázia István Pukli.

Bola to najmasovejšia protivládna demonštrácia od roku 2014, keď protestujúce davy prinútili Orbánovu vládu stiahnuť návrh na zdanenie internetu. Učitelia sa už pol roka domáhajú zrušenia prílišnej centralizácie školstva, ktoré reguluje a má pod absolútnou kontrolou jediný nafúknutý ústredný orgán.

Centrum riadenia a kontroly verejných vzdelávacích zariadení, známy pod skratkou KLIK, s troma tisíckami zamestnancov podľa nespokojných učiteľov dusí celý systém verejného školstva, keď bez konzultácií s pedagogickou verejnosťou zaviedol nové osnovy, neúnosne zvýšil počet vyučovaných hodín i pracovné zaťaženie učiteľov a zrušil výberovosť pri používaní učebníc.

Hoci podľa prieskumov tri štvrtiny verejnosti a dve tretiny sympatizantov vládnej strany požiadavky pedagógov podporujú, Orbánov kabinet vyjednávania s učiteľskými odbormi jalovo naťahuje, protestujúcich obviňuje, že im ide len o vyššie platy a robí si z nich posmech.

Jedna neúctivá poznámka bývalého štátneho tajomníka rezortu školstva Istvána Klinghammera sa nechtiac postarala aj o zrod symbolu učiteľského odporu, ktorým je károvaná košeľa. Klinghammer totiž kritizoval učiteľov, že chodia do školy „neoholení, neupravení a v károvaných košeliach“.

Líder hnutia Učil by som v stredu priznal, že s ospravedlnením premiéra neráta a že štrajk je teda už vlastne vyhlásený. Orbán sa situáciu snaží zľahčovať. „Ja som to pochopil ako žart,“ odpovedal na otázku denníka Népszabadság, či sa ospravedlní.

„Tak smiešne to celé vyznelo,“ dodal. Na poznámku reportéra, že v tom prípade bude štrajk, a to je vážna vec, premiér len poznamenal: „Ja pracovať prídem.“

Podľa predstáv učiteľov by ich štrajk nemal ochromiť len školstvo, ale celú krajinu. Má to byť totiž súčasne protest aj proti obmedzovaniu práv pracujúcich, za ktoré považujú zákon o štrajku presadený Orbánovou vládou. Podľa neho by učitelia mohli vyhlásiť legálny štrajk len po dohode s vládnym centrom KLIK.

István Pukli je však presvedčený, že situácia je taká kritická, že oprávňuje pedagógov použiť hoci aj nástroje občianskej neposlušnosti a ísť do divokého štrajku Naznačil pritom, že má na mysli nielen protest pedagógov, ale všeobecný štrajk – najskôr hodinový, po dvoch týždňoch dvojhodinový a po mesiaci trojhodinový.

„Nech sa zastaví život v krajine. Nech v tú hodinu štrajkujú vodiči električiek, rušňovodiči, lekári, zdravotníci a pracujúci všetkých ostatných rezortov,“ povedal pre Népszabadság. Podľa lídra búriacich sa učiteľov by centrom štrajkov mal byť priestor pri školách, kam by mali prísť vyjadriť svoju solidaritu padagógom všetci sympatizanti podporujúci ich požiadavky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Maďarsko #Viktor Orbán #ultimátum #štrajk učiteľov