Predseda európskych socialistov varoval Fica pred spojenectvom so SNS

Predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella vo štvrtok varoval Roberta Fica, ako zostavovateľa novej slovenskej vlády, pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS).

17.03.2016 18:39 , aktualizované: 18:43
debata (142)

„Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi,“ uviedol Pittella v správe pre médiá.

Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer.

„Mám taký pocit, že pán Pitella, o tom ako sa zostavuje vláda, nemá ani predstavu. Keby Slovenská národná strana bola na druhej strane, tak by to bolo asi v poriadku. Nemá o tom ani šajnu a každý by sa mal vyjadrovať, len keď o veci niečo vie,“ reagoval Fico.

Pittella sa dostal do „sporu“ s Ficom aj na sklonku roka 2015. V septembri požiadal vylúčenie strany Smer z európskej rodiny socialistov kvôli premiérovým výrokom na adresu migrantov a neskôr aj kvôli žalobe Slovenskej republiky na Súdny dvor EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov. Smer však napokon zostal členom PES.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Strana európskych socialistov #Gianni Pittella #zostavovanie vlády