Kerry: Násilnosti, ktoré IS pácha na menšinách, sú genocídou

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) sa dopúšťa genocídy, keď pácha násilnosti na príslušníkoch náboženských menšín. Vyhlásil to vo štvrtok americký minister zahraničia John Kerry, podľa ktorého Spojené štáty urobia všetko pre to, aby sa extrémisti z týchto činov zodpovedali.

17.03.2016 21:23
debata (30)

„Podľa môjho úsudku je IS zodpovedný za genocídu proti skupinám na územiach pod jeho kontrolou, vrátane jezidov, kresťanov a šiitských moslimov,“ povedal podľa agentúry Reuters vo vyhlásení Kerry.

Televízia CNN uviedla, že je to prvýkrát po viac ako desiatich rokoch, keď niekto z predstaviteľov americkej vlády použil v súvislosti s aktuálnym násilím vo svete termín genocída. Naposledy v roku 2004 vtedajší minister zahraničia Colin Powell takto označil zabíjanie v sudánskom Dárfúre.

Organizácia Islamský štát ovláda rozsiahle územia v Sýrii a v Iraku, kde si krutým spôsobom podrobila príslušníkov iných náboženstiev. Predvlani napríklad IS hrozil na severe Iraku smrťou desiatkam tisíc jezidov, ktorí pred bojovníkmi IS ušli do pohoria Sindžár. Časť z nich donútili islamisti prestúpiť na svoju vieru, ženy a dievčatá údajne zneužívajú ako sexuálne otrokyne.

Podľa Kerryho majú Spojené štáty dôkazy o tom, že IS „zajal a zabil stovky jezidov a zotročil tisíce jezídských žien“. „Je jasné, že bez našej intervencie by tí ľudia boli povraždení,“ uviedol šéf americkej diplomacie.

Kvôli nedostatočným možnostiam monitorovať všetky kroky radikálov v neprehľadnej oblasti však podľa neho nemožno spoľahlivo popísať všetky ich zločiny. Spojené štáty sa bez ohľadu na to mienia zasadiť o to, aby bolo čo najviac týchto činov vyšetrili a potrestali, uviedol Kerry.

Jeho vyhlásenie bolo reakciou na výzvu Kongresu, ktorý od ministra zahraničia požadoval stanovisko, či sa IS dopúšťa genocídy, alebo nie. Snemovňa reprezentantov v pondelok jednohlasne prijala rezolúciu používajúci toto označenie.

Takisto Európsky parlament prijal už vo februári uznesenie, v ktorom označil násilnosti páchané príslušníkmi IS za genocídu. Rovnaký výraz vo svojich vyhláseniach pre činy tejto radikálnej skupiny používajú aj americkí prezidentskí kandidáti Hillary Clintonová či Ted Cruz.

Prezident Barack Obama ani ministerstvo zahraničia zatiaľ termín genocída v súvislosti s IS nepoužili. Dohovor OSN z roku 1948 definuje genocídu ako zločin podľa medzinárodného práva a vyzýva signatárske krajiny, aby jej predchádzali a trestali jej páchateľa.

„Pomenovať tieto zločiny je dôležité, avšak najdôležitejšie je zastaviť ich,“ povedal Kerry.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #john kerry #Islamský štát