V Brazílii neprešiel korupčný tandem

Mala to byť klasická operácia v duchu pravidla "ruka ruku myje". Pokus brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej zachrániť pred trestným stíhaním svojho predchodcu Luiza Inácia "Lulu" da Silvu však napokon priťažil aj jej samotnej.

18.03.2016 09:28
Dilma Rousseffová, Luiz Inácio ,,Lulu" da Silva Foto: ,
Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová chcela dosadiť svojho predchodcu Luiza Inácia ,,Lulu" da Silvu za šéfa kabinetu, federálny súd však platnosť vymenovacieho dekrétu pozastavil.
debata (7)

Dilma a Lula, ako ich Brazílčania familiárne volajú, sa obaja topia v korupčných škandáloch. Brazílsky federálny súd vo štvrtok zrušil rozhodnutie hlavy štátu vymenovať exprezidenta za šéfa svojho kabinetu. Súd tak vyhovel žiadosti opozičných politikov, čo zdôvodnil obavami o „obmedzenie slobodného výkonu súdnej moci“.

V desiatkach brazílskych miest vypukli búrlivé protesty po tom, čo hlava štátu vymenovala exprezidenta za šéfa svojej vlády. Opozícia ju obvinila z účelového ťahu, ktorý ho mal uchrániť pred hroziacim zatknutím. Vášne ešte viac rozjatril únik nahrávky, na ktorej tento zámer potvrdzuje sama prezidentka.

Rousseffová na zvukovom zázname svojmu niekdajšiemu politickému mentorovi, ktorému sama svojho času robila šéfku kabinetu, hovorí, že čoskoro dostane vymenúvací dekrét. "Použi ho len v prípade nevyhnutnosti,“ poučuje Lulu na nahrávke zo súdneho odpočúvania. Audiozáznam zverejnil sudca vyšetrujúci rozsiahly korupčný škandál okolo štátnej energetickej spoločnosti Petrobras krátko po tom, čo bolo oznámené vymenovanie exprezidenta.

Niekdajší charizmatický líder najväčšej juhoamerickej krajiny sa vďaka novej funkcii mal stať druhou najmocnejšou politickou postavou v krajine. „To, že sa pripojil k mojej vláde, ju posilní. Veľa ľudí nechce, aby bola silnejšia,“ komentovala Lulovo vymenovanie prezidentka. Tá si podľa brazílskych médií veľa sľubovala od jeho schopností zákulisného vyjednávača, ktoré by v jej otrasenej pozícii mohli priniesť potrebnú podporu od niektorých parlamentných strán.

Opozícia a časť koalície sa v Kongrese pokúšajú spustiť proces, ktorý by mohol viesť až k odvolaniu hlavy štátu za porušenie zákona o fiškálnej zodpovednosti. Toho sa mala podľa svojich kritikov dopustiť v snahe zamaskovať rastúci schodok pred predvlaňajšími prezidentskými voľbami, v ktorých bola dcéra bulharského imigranta a niekdajšia Lulova chránenkyňa znovuzvolená. Ústavnú žalobu sa chystajú podporiť aj poslanci koaličného partnera Rousseffovej Strany pracujúcich, čím by sa pre ňu mohlo podariť zozbierať dostatok hlasov.

Všetko ešte viac dramatizuje tlak ulice. Rousseffová si tak stále nemôže byť istá, že to bude ona, kto v auguste ako hlava hostiteľskej krajiny slávnostne otvorí olympiádu v Riu. Prezidentka čelí masovým demonštráciám, do ktorých sa len v uplynulý víkend zapojili celkovo tri milióny Brazílčanov. Protestujúci žiadajú jej odchod aj pre jej údajnú rolu v korupčnej afére okolo štátnej energetickej spoločnosti Petrobras. Opozícia tvrdí, že časť z úplatkov poslúžila Rousseffovej na financovanie volebnej kampane v roku 2014.

Lula, ktorý je už dlhšie vyšetrovaný pre podozrenie z korupcie v kauze Petrobras, najnovšie čelí aj obvineniu z prania špinavých peňazí. Exprezidentovi jeho vymenovanie do funkcie šéfa Rousseffovej kabinetu malo poskytnúť právnu ochranu, lebo jeho prípadom by sa už nemohol zaoberať doterajší vyšetrujúci sudca, ktorý ho chcel dať zatknúť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Dilma Rousseffová