V Ankare sa strieľalo, polícia našla výbušniny

Pri dvoch prestrelkách v centre Ankary v piatok zomreli štyria ľudia, ani v jednom z incidentov však neboli zapojení kurdskí ani islamistickí ozbrojenci.

18.03.2016 12:01 , aktualizované: 14:24
Ankara, výbuch Foto: ,
Muž kladie kvety na mieste výbuchu v Ankare.
debata (4)
Informovala o tom s odvolaním sa na turecký denník Hürriyet agentúra Reuters. V tureckej metropole panujú sprísnené bezpečnostné opatrenia kvôli nedeľnému samovražednému atentátu, ktorý pripravil o život 37 ľudí. Prihlásila sa k nemu kurdská skupina bojujúca proti vláde. Na východe Turecka v prevažne kurdskej provincii Diyarbakir v piatok pyrotechnici zneškodnili auto so 150 kilogramami výbušnín.

Jedna z dvoch prestreliek sa v piatok odohrala v štvrti Dikmen, podľa denníka Hürriyet tam policajt zastrelil policajtku. Ďalšia streľba je podľa polície bežným kriminálnym činom – muž zastrelil svojho brata a nevestu a potom spáchal samovraždu.

O objavení autá s výbušninami v meste Hani na východe krajiny informovala agentúra Dogan. Pyrotechnici podľa nej nálož v zaparkovanom aute zneškodnili a polícia teraz skúma záznamy z bezpečnostných kamier.

V celej krajine teraz panujú kvôli nedeľnému atentátu, ku ktorému sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), prísne bezpečnostné opatrenia. Nemecko vo štvrtok kvôli konkrétnej hrozbe uzavrelo svoje zastupiteľské úrady v Ankare a Istanbule a ich brány zostali zatvorené aj v piatok. Ambasáda Spojených štátov v noci na piatok vydala vyhlásenie, v ktorom amerických občanov v Turecku nabáda, aby viac dbali na svoju bezpečnosť a vyhýbali sa hromadným akciám či frekventovaným dopravným uzlom, kde je vraj pravdepodobnosť prípadného útoku najvyššia.

TAK, ktorá je podľa tureckých úradov úzko napojená na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), vo vyhlásení uviedla, že plánuje zaútočiť znovu. Jej akcie sú vraj odvetou za to, ako turecká armáda na juhovýchode krajiny postupuje proti kurdským bojovníkom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok varoval Európu, že kurdskí separatisti môžu zaútočiť aj mimo Turecka. „Nie je dôvod, prečo by bomba, ktorá explodovala v Ankare, nemohla vybuchnúť v Bruseli alebo akomkoľvek inom európskom meste,“ povedal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Turecko #výbušniny