Pri plavbe do USA vraj zahynulo deväť kubánskych migrantov

Deväť kubánskych migrantov údajne zahynulo, keď sa na chatrnej lodi pokúšali dostať do Spojených štátov. Uviedlo to podľa agentúry AFP 18 preživších, ktorých v piatok zachránili neďaleko brehov Floridy.

19.03.2016 09:01
debata (18)

Preživší, ktorí boli silne dehydrovaní, vyhlásili, že z Kuby vyplávali pred 22 dňami, oznámila americká pobrežná stráž. Migrantov zachránila výletná loď spoločnosti Royal Caribbean západne od ostrova Marco. Deväť ich spolucestujúcich údajne plavbu neprežilo. Toto tvrdenie nemohla pobrežná stráž potvrdiť.

Kubánci začali masovo utekať zo svojej krajiny vlani v obave, že kvôli zlepšeniu vzťahov medzi Havanou a Washingtonom už k nim USA nebudú pristupovať ako k politickým exulantom. V nedeľu na Kube očakávajú amerického prezidenta Baracka Obamu. Po 88 rokoch bude prvým úradujúcim americkým prezidentom, ktorý túto krajinu navštívi, uviedla agentúra Reuters.

Obamova vláda vlani obnovila úplné diplomatické styky medzi oboma krajinami znepriatelenými viac ako pol storočia, umožnila americkým firmám podnikať na Kube v rade odvetví a povolila dovoz niektorých tovarov od kubánskych výrobcov. Kubánske vedenie očakáva, že sa Obama vysloví pre zrušenie mnohoročného obchodného embarga.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #migranti