V Grécku sa začne uplatňovať dohoda o vracaní migrantov

V Grécku sa oddnes začne uplatňovať dohoda Európskej únie a Turecka o vrátení migrantov, ktorú lídri dvadsaťosmičky s tureckým premiérom uzavreli na piatkovom summite v Bruseli. Všetkých utečencov, ktorí počnúc nedeľou priplávajú z Turecka na grécke ostrovy a nezískajú v krajine azyl, budú po vybavení nutnej administratívy vracať na turecké územie. Prvých migrantov by takto mali vrátiť späť okolo 4. apríla.

20.03.2016 08:48
debata (17)

Grékov teraz bude čakať veľký nápor kvôli tlaku na rýchle spracovanie všetkých žiadostí migrantov. Vláda odhaduje, že bude potrebovať až 4-tisíc nových ľudí – okrem iného pohraničníkov, sudcov, úradníkov či tlmočníkov. Až polovicu z nich prisľúbili do Grécka vyslať členské krajiny EÚ, zatiaľ sa tak však ešte nestalo.

Zatiaľ nie je jasné, či hrozba návratu späť do Grécka utečencov od cesty cez more odradí alebo nie. Únia sa zaviazala, že za každého sýrskeho utečenca vráteného do Turecka z gréckych ostrovov bude iný Sýrčan premiestnený z Turecka do EÚ. Prednosť majú dostať tí migranti, ktorí predtým nevstúpili alebo sa nepokúsili vstúpiť do EÚ neregulárnym spôsobom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #migranti