Ruský súd uznal Savčenkovú za vinnú

Ruský súd v pondelok uznal ukrajinskú vojenskú pilotku Nadiju Savčenkovú za vinnú z vraždy dvoch ruských novinárov, ktorých zabila v lete 2014 mínometná paľba na východe Ukrajiny.

21.03.2016 09:30 , aktualizované: 10:07
Savčenková Foto: ,
Nadija Savčenková.
debata (309)

Obžaloba žiada pre tridsaťštyriročnú Ukrajinku 23 rokov väzenia, výšku trestu však sudca zrejme ohlási až na záver verdiktu, ktorého čítanie je naplánované aj na utorok. Savčenková trvá na svojej nevine. Na protest proti svojmu uväzneniu vyhlásila pred 18 dňami hladovku.

Dôstojníčka podľa obžaloby v júni 2014 na východe Ukrajiny, kde pôsobila ako členka dobrovoľníckej jednotky, úmyselne naviedla paľbu na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Podľa obhajoby vtedy už Ukrajinku zajali proruskí separatisti, ktorí ju odovzdali Rusom. Savčenkovú, považovanú vo svojej vlasti za národnú hrdinku, medzitým zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu. K jej prepusteniu na slobodu vyzýva Kyjev a Západ, Kremeľ však až doteraz tieto výzvy ignoroval.

Savčenková vo svojom záverečnom vystúpení pred súdom vopred oznámila, že sa proti verdiktu neodvolá. To by podľa médií mohlo urýchliť jej prípadnú výmenu za Rusov väznených na Ukrajine.

Vynesenie verdiktu na súde v pohraničnom mestečku Doneck pri hraniciach s Ukrajinou sprevádzajú podľa novinárov mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia. Úrady sa podľa ruskej televízie obávajú provokácií a nepovolených demonštrácií, a tak okolie súdnej budovy v centre mesta ohradili. Prístupy stráži polícia, špeciálne jednotky a kozáci.

Ruskí pohraničníci podľa ukrajinských médií nepustili na súd ani zástupkyňu ukrajinského prezidenta Petra Porošenko Irynu Heraščenkovú: nehľadiac na diplomatický pas ju označili za bezpečnostnú hrozbu a zakázali jej vstup do Ruska na päť rokov. Heraščenková patrí k ukrajinským vyjednávačom na mierových rozhovoroch a je tiež členkou Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadija Savčenková