Belgicko zverejnilo pravé meno komplica útokov v Paríži

Belgická prokuratúra zverejnila identitu ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra.

21.03.2016 13:39 , aktualizované: 18:14
debata (4)
Nebezpečný muž Najim Laachraoui (24) v spisoch... Foto: SITA/AP, Albert Gea
Najim Laachraoui Nebezpečný muž Najim Laachraoui (24) v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal.

Informovala o tom vo vyhlásení belgická federálna prokuratúra. Ako spresnila, identifikovaný muž je na úteku.

Novoidentifikovaným komplicom teroristických kománd z Paríža je Najim Laachraoui, ktorý doteraz v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o muža, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie. Jeho štátnu príslušnosť prokuratúra nezverejnila.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb, ktoré podozrievajú z terorizmu.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 na viacerých miestach 10. a 11. obvodu v Paríži, ako aj na jeho predmestí Saint-Denis. Podľa francúzskej spravodajskej stanice Laachraoui zrejme pomáhal samovražedným teroristom pripravovať výbušniny.

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Títo koordinátori útokov „zmizli“ a „zostávajú nevypátrateľní“. Obidvaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najima Laachraouiho 9. septembra 2015 kontrolovali na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním bol aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid, ktorý prišiel o život v utorok 15. marca pri policajnej razii v bruselskej štvrti Forest.

Abdeslamovi sa vtedy podarilo uniknúť, ale v piatok 18. marca ho polícia zatkla na inom mieste v Bruseli. Momentálne je vo väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.

Belgické úrady vyzvali verejnosť na pomoc pri pátraní po Najimovi Laachraouim, ako aj po Mohamedovi Abrinim, ktorého zachytila bezpečnostná kamera spolu so Salahom Abdeslamom na čerpacej stanici pri ceste smerom na Paríž, a to dva dni pred atentátmi z 13. novembra 2015.

Zatknutie Salaha Abdeslama má cenu zlata

Prokurátori Francois Molins a Frederic Van Leeuw na spoločnej tlačovej konferencii v Bruseli potvrdili, že Francúzsko v sobotu vydalo európsky zatykač na Abdeslama. Veria, že im ho Belgicko v dohľadnej dobe vydá.

Čakajú na to nielen francúzske úrady, ale aj rodiny obetí. Belgický prokurátor k tomu len zdôraznil, že spolupráca oboch krajín v boji proti terorizmu je už dlhšiu dobu úzka a dobrá.

Zatknutý Abdeslam v Belgicku spolupracuje s políciou a nevyužil svoje právo nevypovedať, povedal belgickej verejnoprávnej stanici RTBF jeho právnik Sven Mary. Podľa neho majú Abdeslamove informácie pre vyšetrovateľov „cenu zlata“.

Belgický minister vnútra Jan Jambon však varoval, že zatknutie Abdeslama môže vyvolať odvetný útok iných teroristických buniek, a preto sú bezpečnostné zložky v pohotovosti.

„Myslím, že Salah Abdeslam má pre vyšetrovanie prvoradú dôležitosť. Dokonca by som povedal, že má cenu zlata. Spolupracuje. Komunikuje. Nevyužíva svoje právo nevypovedať,“ opísal správanie svojho mandanta Mary.

Zároveň oznámil, že chce podať trestné oznámenie na parížskeho prokurátora, ktorý podľa neho porušil pravidlá tým, že verejne prezradil informácie z výsluchov.

Molins na sobotňajšej tlačovej konferencii povedal, že Abdeslam sa pôvodne chcel vyhodiť do povetria pri futbalovom štadióne Stade de France, kde sa našli telá troch iných samovražedných atentátnikov. Potom však vraj od tohto zámeru upustil.

Francúzsky prokurátor vyhlásil, že mu zákon umožňuje zverejňovať informácie, ktoré uvádzajú svojou objektivitou veci na pravú mieru a ktorých odhalenie pritom neporušuje priebeh vyšetrovania. „Myslím, že to je to, čo som urobil,“ povedal na tlačovej konferencii.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Belgicko #Paríž #útoky v Paríži #Najim Laachraoui #Samir Bouzir