Trump: Irán je najväčším sponzorom terorizmu

Favorit medzi uchádzačmi o republikánsku nomináciu na prezidentský úrad USA Donald Trump vystúpil v pondelok vo Washingtone s prejavom na významnom stretnutí venovanom zahraničnej politike a sústredil sa v ňom na Irán.

22.03.2016 08:31 , aktualizované: 14:15
donald trump, trump, Foto:
Donald Trump.
debata (60)

Favorit medzi uchádzačmi o republikánsku nomináciu na prezidentský úrad USA Donald Trump vystúpil v pondelok vo Washingtone s prejavom na významnom stretnutí venovanom zahraničnej politike a sústredil sa v ňom na Irán.

Trump na konferencii záujmovej skupiny Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti, ktorá v Bielom dome a Kongrese lobuje za silnú americkú podporu Izraela, vyhlásil: „Irán je najväčším sponzorom terorizmu po celom svete.“

Trump predniesol príhovor z pripravených poznámok, čo je u tohto podnikateľa zriedkavé, pretože väčšinou sa vyjadruje spontánne, napísala tlačová agentúra AP.

Miliardár často kritizoval demokratickú súperku Hillary Clintonovú za to, že reční za pomoci čítačky.

Trump v prejave na konferencii kritizoval aj Organizáciu Spojených národov. Povedal, že OSN „nie je priateľom“ demokracie, slobody, Spojených štátov ani Izraela.

Uchádzač o Biely dom dodal, že bude vetovať každý pokus OSN nanútiť židovskému štátu svoju vôľu.

Líder jednej z popredných synagóg v americkom hlavnom meste Washington, rabín Shmuel Herzfeld, následne vyhlásil, že cíti povinnosť odsúdiť Trumpa za vyjadrenia, ktoré predniesol na konferencii.

Rabín v synagóge Ohev Sholom plakal, keď novinárom vysvetľoval, aké dôležité je postaviť sa proti Trumpovej nenávisti. A tohto uchádzača o prezidentský úrad označil za „zlomyseľného“. Rabín dodal, že ho desí podpora, ktorú má Trump medzi židmi po celých USA.

„Tento muž podnecuje násilie. Je existenčnou hrozbou pre našu krajinu,“ povedal Herzfeld. „Tento muž je zlomyseľný. Povzbudzuje rasistov a fanatikov. Podnecuje násilie. Nepočúvajte ho,“ dodal rabín na adresu Trumpa.

Trump chce znížiť americké príspevky pre NATO

Donald Trump chce prehodnotiť americkú úlohu v rámci Severoatlantickej aliancie, ktorá podľa neho stojí Spojené štáty príliš veľa peňazí.

„NATO nás stojí veľa peňazí – i keď hej, chránime prostredníctvom NATO Európu, ale míňame priveľa financií… Rozhodne si to už nemôžeme ďalej dovoliť,“ povedal Trump v pondelkovom interview pre noviny Washington Post.

V neskoršom rozhovore pre televíziu CNN Trump ubezpečil, že si želá zachovanie NATO, ale s menšími nákladmi.

Washington už roky nalieha na spojencov zo Severoatlantickej aliancie, aby zvýšili svoje príspevky na obranu. Prípadné zníženie amerických príspevkov do rozpočtu aliancie by však znamenalo výraznú zmenu dlhoročnej politiky podpory európskych spojencov, ktorú doteraz presadzovali oba hlavné politické tábory – republikáni i demokrati, píše agentúra DPA.

Vlani sa Spojené štáty podieľali na obrannom rozpočte NATO 72 percentami. Spomedzi krajín NATO len päť dáva na obranu požadované dve percentá svojho HDP, a to USA, Británia, Estónsko, Grécko a Poľsko. Ďalšie zatiaľ len sľubujú, že tak urobia.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Donald Trump #boj proti terorizmu