Babiš: Bocianie hniezdo vlastnili moje deti a brat partnerky

Farmu Bocianie hniezdo vlastnili v čase získania európskej dotácie dve dospelé deti českého ministra financií a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša a brat jeho partnerky.

23.03.2016 17:12 , aktualizované: 18:15
Andrej Babis Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš.
debata (53)
Babiš to povedal poslancom pri mimoriadnej schôdzi snemovne, ktorú ku kauze podnietila pravicová opozícia. Nespáchal som žiadny dotačný podvod, uviedol minister, ktorý čelí podozreniu najmenej z účelového postupu pri získaní dotácie.

„Zároveň sa ospravedlňujem verejnosti za to, že som sa vyhýbal odpovedi na otázku, kto sú akcionári farmy. Nepredpokladal som, že tento skvelý projekt pre verejnosť, za ktorý by mala byť v Bruseli Česká republika pochválená, bude zneužitý proti mne,“ vyhlásil Babiš. V čase získania dotácie mala firma Farma Bocianie hniezdo anonymné akcie.

„Dotácia bola pridelená podľa platných pravidiel. Nevykonal som žiadny dotačný podvod,“ povedal Babiš. Mená akcionárov skôr nechcel prezradiť, pretože, ako uviedol, nechcel ohroziť svoje deti. „Preto som sa nie vždy vyjadroval správne, nemohol som povedať pravdu, toto predsa musí každý rodič pochopiť,“ vysvetľoval.

Babiš povedal, že bude v politike pokračovať. „Nie je dôvod, aby naša koaličná vláda nefungovala ďalej,“ vyhlásil minister s tým, že to závisí aj na koaličných partneroch.

Babiš označil kauzu za bezprecedentnú, masívnu, manipulatívnu a starostlivo naplánovanú a načasovanú kampaň. „Má jediný cieľ, aby som skončil vo vláde a vôbec aby som skončil v českej politike,“ vyhlásil.

Za dva roky, čo je vo vysokej politike, podľa Babiša „už pochopila aj tradičná tunajšia politická nomenklatúra“, že neklame, nekradne, nejde nikomu na ruku a nikto ho nemôže skorumpovať, ani hazardné lobby. „To je ten dôvod, prečo tu máme teraz tú pseudokauzu,“ povedal Babiš.

Hovoril napríklad tiež o biopalivách, v ktorých čelil podozreniu z konfliktu záujmov, o dotáciách a o odvodoch jeho skupiny Agrofert do štátneho rozpočtu, alebo o návrhoch, ktoré smerujú k ďalšiemu obmedzeniu podnikania členov vlády. Babiš pochválil pôsobenie súčasnej vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL aj výsledky svojho pôsobenia na čele ministerstva financií.

„Stále si stojím za tým, že sa dá ministerstvo financií riadiť ako firma,“ uviedol Babiš. Kritizoval naopak predsedu TOP 09 Miroslava Kalouska za to, že podľa neho stáť zadĺžil. Na Kalouskovu adresu Babiš tiež povedal, že je symbolom korupcie. Predsedajúca Jaroslava Jermanová (ANO) ho kvôli tomuto vyjadreniu, ktoré ale nezaznelo v Snemovni prvýkrát, upozornila, nech neskĺzava k osobným útokom.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš