Bruselský súd rozhodne o väzbe pre Abdeslama 7.apríla

Belgický súd rozhodne o predĺžení väzby pre Salaha Abdeslama 7. apríla, štvrtkové pojednávanie odročili na žiadosť jeho právneho zástupcu Svena Maryho.

24.03.2016 08:46 , aktualizované: 12:20
terorista, Salah Abdeslam, Foto:
Salah Abdeslam.
debata (17)

Mary novinárom podľa DPA oznámil, že v otázke predĺženia väzby požiadal súd o viac času, aby sa mohol s prípadom lepšie zoznámiť. Tiež vyhlásil, že jeho klient o príprave utorkových teroristických útokov na bruselské letisko a metro nevedel a Abdeslam teraz usiluje o čo najrýchlejšie odovzdanie do Francúzska.

Mary pred novinármi tiež vyjadril nádej, že Abdeslamovo vydanie do Francúzska by sa „mohlo uskutočniť vo veľmi krátkom čase“.

Francúzskeho občana Salaha Abdeslama zadržali 18. marca popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Na výsluchu povedal, že sa vlani 13. novembra plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

Advokáta Abdeslama napadli za to, že obhajuje teroristu

Advokát zadržaného Salaha Abdeslama, podozrivého zo spoluúčasti na vlaňajších teroristických útokoch v Paríži, sa stal terčom útoku neznámej osoby. Informoval o tom belgický denník Le Soir.

Útočník advokátovi Svenovi Marymu vyčítal, že obhajuje teroristu. Právnikovi sa podarilo ubrániť, ale s ohľadom na svojich kolegov sa rozhodol dočasne zavrieť svoju kanceláriu, kde sa útok odohral.

Odkedy sa Mary ujal obhajoby Abdeslama, dostal stovky urážlivých mailov a listov, napísal Le Soir. Noviny spresnili, že advokát nepožiadal o policajnú ochranu.

Mnohí komentátori a analytici špekulujú, že k utorkovým útokom v Bruseli, ktoré si vyžiadali 31 obetí a 300 zranených, by nedošlo, keby nebol Abdeslam zadržaný.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #advokát #Salah Abdeslam