Briti sa boja útokov, Brexit je bližšie

Utorňajšie krvavé útoky v Bruseli zvyšujú riziko, že sa Briti o pár týždňov vyjadria v referende za odchod krajiny z Európskej únie. Britské referendum naplánované na 23. júna o zotrvaní alebo odídení Británie z únie rozdeľovalo doteraz euroskeptikov a eurooptimistov na dve približne rovnocenné skupiny.

25.03.2016 11:00
Brusel, útok, policajti Foto: ,
Britský premiér David Cameron tento týždeň v krajine zriadil tzv. pohotovostnú kobru, ktorá by
debata (15)

Hrozby ďalších teroristických útokov v európskych mestách však nakláňajú misky váh k Brexitu.

„Viac ako politici majú v tomto smere teraz možnosť ovplyvniť názor britskej verejnosti tamojšie médiá, najmä bulvárne. Sú veľmi antieurópske, a to podporuje prípadný odchod Británie z únie. Bohužiaľ, Britom boli doteraz podsúvané dezinformácie a informácie o negatívach členstva viac ako pozitíva,“ povedal pre Pravdu Jean Claude Piris, ktorý je konzultantom Európskej únie v oblasti medzinárodného práva a stál pri zrode Lisabonskej, Maastrichtskej či Amsterdamskej zmluvy.

K bulváru sa navyše začali v euroskeptických článkoch a názoroch pridávať aj seriózne médiá. Bezprostredne po bruselských útokoch napísala britská novinárka a spisovateľka Allison Pearson, ktorá má svoje pravidelné stĺpčeky v britskom denníku Daily Telegraph, že „Brusel, de¤facto hlavné mesto Európskej únie, je takisto hlavné mesto džihádistov v Európe“.

S jej názorom neskôr súhlasil aj líder nacionalistickej a protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Ten dlhodobo zbrojí proti zotrvaniu Británie v únii, pričom poukazuje nielen na bezpečnostné, ale aj na ekonomické riziká.

Britský premiér David Cameron, líder Konzervatívnej strany, ktorý je za zotrvanie Britov v únii, sa proti týmto názorom rázne ohradil. „Nie je vhodná doba na podobný druh poznámok,“ povedal šéf Downing Steet 10.

Podporil ho aj poslanec Chris Bryant z opozičnej strany britských labouristov. Labouristická strana tvrdo agituje, aby sa voliči v plebiscite vyjadrili za zotrvanie Británie v európskej dvadsaťosmičke.

Prísnejšie bezpečnostné opatrenia

K „blbej nálade“, ako pred časom nazval stav v únii slovenský premiér Robert Fico, sa v Británii pridáva aj fakt, že krajina po bruselských útokoch výrazne zintenzívnila bezpečnostné kontroly. Viac sú kontrolované tamojšie prístavy, letiská či železničné stanice.

Britské médiá od utorka prinášali názory bežných ľudí, ktorí sú z celej situácie znepokojení a obávajú sa, že po Bruseli bude nasledovať Londýn. V belgickej metropole bol podľa posledných informácií zranený pri utorňajších útokoch teroristov jeden britský občan.

Cameron tento týždeň v krajine zriadil takisto „pohotovostnú kobru“, ktorá by mala okamžite zasiahnuť v prípade potreby. Londýnska metropolitná polícia na Britov apeluje, že v prípade, ak sa stanú svedkami útokov, majú zasielať fotky či zábery priamo na internetovú stránku ukpoliceimage­appeal.co.uk.

Cameron už pri vlaňajšom stretnutí s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom v Paríži povedal, že Británia si po teroristických útokoch vo francúzskej metropole z novembra 2015 uvedomila potrebu zvýšenia výdavkov na obranu.

Tie by mala krajina v priebehu nadchádzajúceho desaťročia zvýšiť zo súčasných 12 miliárd libier (približne 15,2 miliardy eur) na 178 miliárd libier (asi 225,9 miliardy eur). Pripravované opatrenia sú súčasťou päťročného obranného a bezpečnostného plánu krajiny.

V rámci neho Británia nakúpi osem vojnových lodí od firmy BAE Systems, deväť námorných hliadkovacích lietadiel Boeing, ale zároveň bude musieť znížiť počet civilných pracovníkov ministerstva obrany o 30 percent, aby tak udržala pod kontrolou rozpočet.

„Vrahovia v parížskych uliciach nám totiž chladne pripomínajú, že ISIL (teroristická organizácia Islamský štát) nie je problémom vzdialeným tisíce míľ, ale je priamou hrozbou pre našu bezpečnosť doma a v zahraničí,“ povedal vtedy Cameron.

Teroristi už Londýn napadli

Len vlani v júli si Briti pripomenuli desiate výročie teroristických útokov na londýnske metro, pri ktorých prišlo o život 52 ľudí a ďalších 700 utrpelo zranenia. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru Al-Kajdá nastúpili v ono letné ráno na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu.

Išlo o najvražednejší útok v Londýne od druhej svetovej vojny. Najprv to v ten deň vyzeralo na nehodu, ale neskôr sa ukázalo, že Londýn sa 7.¤júla 2005 stal terčom série teroristických útokov.

V júli minulého roka navyše zahynulo 30 britských dovolenkárov v Tunisku. Stali sa obeťami teroristických útokov. Vlani v decembri britskou metropolou opäť otriaslo teroristické vyčíňanie. Muž ozbrojený nožom v sobotu večer vážne zranil jedného človeka na stanici metra Leytonstone vo východnej časti Londýna.

Ďalšie dve osoby utrpeli bodné zranenia ľahšieho charakteru. Polícia po zadržaní útočníka označila udalosť za teroristický čin. Podľa správ miestnych médií pritom údajne kričal: „Toto je za Sýriu.“ Útok bol podľa jeho slov reakciou na britskú intervenciu v Sýrii.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Brexit #útoky v Bruseli