Putin rokoval s Kerrym o Sýrii a Ukrajine

Situácia v Sýrii a cesty k riešeniu konfliktu na východnej Ukrajine boli vo štvrtok večer v moskovskom Kremli hlavným obsahom štvorhodinového rokovania prezidenta Vladimira Putina so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym.

24.03.2016 13:41 , aktualizované: 25.03.2016 00:12
Kerry, Putin, Lavrov Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a americký minister zahraničných vecí John Kerry pred spoločným rokovaním v Kremli. V pozadi vidno ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova.
debata (101)

Minister zahraničia Sergej Lavrov po skončení schôdzky novinárom povedal, že Moskva si cení pragmatický prístup Bieleho domu k rozvoju vzájomných vzťahov.

Rusko na rokovaniach podľa Lavrova potvrdilo, že sa dialógu s Washingtonom nikdy nevyhýbalo. Oba štáty vraj chápu kontraproduktivnost narúšania systému bilaterálnych vzťahov. Súhlasia preto s pravidelnými diplomatickými konzultáciami, ktoré by mali byť venované posúdeniu stavu bilaterálnej spolupráce.

Rusko a USA sa podľa Lavrova vyslovili pre upevnenie prímeria v Sýrii a pre čo najrýchlejšie začatie priamych rozhovorov medzi súperiacimi stranami o politickom urovnaní v tejto blízkovýchodnej krajine. Kerry doplnil, že oba štáty sa dohodli na spoločnom úsilí na oslobodení sýrskych zajatcov.

Podrobne sa Putin a Kerry venovali situácii na Ukrajine so zreteľom na plnenie minských dohôd, pokračoval Lavrov. Panuje zhoda v tom, že mierové dohody z Minsku sú jedinou cestou k urovnaniu situácie. Prvoradou úlohou je zaistenie bezpečnosti a pokrok v politickom riešení krízy, uviedol ruský minister. Kerry pri rokovaní upozornil na osud väznenej ukrajinskej pilotky Nade Savčenkovej, za ktorej prepustenie sa Kyjev a západné štáty intenzívne zasadzujú.

V otázkach globálnej bezpečnosti pretrvávajú medzi USA a Ruskom rozpory, priznal ruský minister. Týkajú sa okrem iného americkej protiraketovej obrany. Dosiahla sa dohoda o tom, že rozhovory o tejto otázke budú intenzívnejšie, povedal Lavrov.

Predmetom rokovania bola aj situácia v Severnej Kórei. Rusko podľa Lavrova upozornilo Spojené štáty, že „testy severokórejských rakiet by nemali byť zámienkou k rastu vojenskej aktivity USA na východe Ázie“.

Kerry za posledných 12 mesiacov pricestoval do Ruska po tretíkrát. Pred besedou s Putinom rokoval so svojím ruským náprotivkom Lavrovom. V piatok odchádza americký minister z Moskvy do Bruselu, kde sa chce pokloniť pamiatke obetí utorkových teroristických útokov. V Belgicku bude Kerry tiež informovať svojich európskych partnerov o výsledkoch rokovaní v Moskve.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Lavrov #Vladimir Putin #john kerry