Karadžiča uznali za vinného z genocídy v Srebrenici, dostal 40 rokov

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) odsúdil bývalého politického predáka bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča na 40 rokov väzenia. Uznal ho vinným z genocídy v súvislosti s masakrom v Srebrenici a z ďalších zločinov. Rozsudok nie je právoplatný, Karadžič sa proti nemu môže odvolať.

24.03.2016 15:42 , aktualizované: 16:19
Karadžič Foto: ,
Bývalý prezident bosnianskych Srbov Radovan Karadžič (vpravo) v súdnej sieni počas čítania verdiktu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu v Haagu.
debata (384)

ICTY ho uznal vinným v desiatich z jedenástich bodov obžaloby. Jediným bodom obžaloby, v ktorom senát ICTY nezistil niekdajšieho prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) vinným, je genocída súvisiaca so zločinmi spáchanými počas vojny v rokoch 1991–1995 v siedmich mestách. Predsedajúci sudca O-Gon Kwon toto rozhodnutie zdôvodnil nedostatkom dôkazov.

V ostatných bodoch je ale Karadžič podľa tribunálu trestne zodpovedný. Pokiaľ ide o udalosti v Srebrenici, senát preukázal, že obžalovaný si prial zabitie zajatých mužov moslimskej (dnes bosnianskej) národnosti a súhlasil s ním.

Podľa sudcov je Karadžič tiež trestne zodpovedný za brutálne trojročné obliehanie Sarajeva, pri ktorom granáty a guľky vypálené zo srbských pozícií zabili viac ako 10 000 ľudí, medzi ktorými bolo asi 1500 detí. Zodpovedný je rovnako za ďalšie zločiny spáchané bosnianskosrbskými silami, vrátane zločinov proti ľudskosti alebo brania rukojemníkov.

Rozsudok vzápätí po jeho vynesení privítal vysoký komisár OSN pre ľudské práva. Výsledok procesu „by mal zastaviť vedúcich činiteľov v Európe a všade inde, ktorí zneužívajú nacionalistické emócie a robia obetných baránkov z menšín“, uviedol Zaíd Husajn vo vyhlásení.

Karadžič sa pred spravodlivosťou ukrýval viac ako desať rokov, než ho zadržali v júli 2008 v Belehrade. Proces s ním sa začal pred ICTY v októbri 2009. V záverečnej reči prednesenej v októbri 2014 vyhlásil, že očakáva oslobodzujúci rozsudok. Je totiž presvedčený, že za zločiny nesie iba morálnu zodpovednosť, nie trestnú.

ICTY verdiktom síce nevyhovel návrhu žalobcov na potrestanie Karadžiča doživotným väzením, avšak štyridsaťročné odňatie slobody má pre odsúdeného vzhľadom na jeho vek prakticky rovnaký vplyv. Karadžič sa podľa oznámenia svojich obhajcov mieni proti rozsudku odvolať.

Vojna v Bosne a Hercegovine, ktorá spolu s vojnovým konfliktom v Chorvátsku sprevádzala rozpad niekdajšej juhoslovanskej federácie, si vyžiadala životy viac ako 100 000 ľudí. Zhruba 2,2 milióna obyvateľov kvôli nej muselo utiecť alebo bolo vyhnaných pri etnických čistkách z domovov.

384 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY #Radovan Karadžič