Obhajcu ruských vojakov zadržaných v Donbase zavraždili

Neďaleko Kyjeva našli mŕtve telo advokáta Jurija Grabovského, ktorý bol obhajcom dvoch ruských vojakov zadržaných na východe Ukrajiny. Oznámili to v piatok ukrajinskí vyšetrovatelia.

25.03.2016 10:16
debata (90)

Grabovskij obhajoval ruských dôstojníkov Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, ktorých chce podľa špekulácií kyjevskej tlače Ukrajina vymeniť za letkyňu Savčenkovú väznenú v Rusku.

Grabovskij záhadne zmizol začiatkom marca a jeho neprítomnosť spôsobila odklad pojednávania s Alexandrovom a Jerofejevom. Rusko tvrdí, že obaja vojaci, údajne agenti vojenskej rozviedky GRU, boli už z aktívnej služby prepustení a v Donbase pôsobili ako dobrovoľníci. Kyjevská prokuratúra ich viní z podnecovania terorizmu.

Savčenkovú nedávno odsúdili na 22 rokov za podiel na smrti dvoch ruských novinárov v bojovej zóne na východe Ukrajiny. Pilotka vrtuľníka uvádza, že ju do Ruska odvliekli násilím a akékoľvek previnenie popiera. Jej oslobodenie dôrazne žiada Kyjev, Európska únia aj Spojené štáty. Podľa ruských médií môže o prepustení Savčenkovej a jej výmene rozhodnúť len prezident Vladimír Putin.

Kyjevskí kriminalisti v piatok novinárom povedali, že človeka podozrivého zo smrti Grabovského zadržali a je vypočúvaný. O motíve vraždy sa nezmienili. Podľa ruských právnikov je nepochybné, že smrť advokáta súvisí s kauzou Alexandrova a Jerofejeva. Spolu s Grabovským zmizli aj spisy vzťahujúce sa k ich prípadu.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #advokát #Ukrajina #Donbas #ruskí vojaci