Súdy v Macedónsku a Kosove poslali do väzenia islamistov

Súd v macedónskej metropole Skopje poslal v piatok do väzenia šiestich ľudí vrátane imáma, ktorí podľa verdiktu bojovali v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku alebo pre ňu verbovali bojovníkov.

25.03.2016 18:34
debata (5)

Imám, predpokladaný vodca skupiny, dostal sedemročný trest odňatia slobody. Ďalšieho muža odsúdili na päť a pol roka a zvyšných štyroch na päť rokov väzenia, informovali agentúry AP a Reuters.

Šesticu odsúdených zadržali vlani v auguste pri zásahoch v Skopje a viacerých mestách na severozápade krajiny. Súd oznámil, že proces s ďalšími piatimi obžalovanými, ktorí vinu popierajú, bude pokračovať. Macedónske úrady v čase minuloročných razií uviedli, že do bojov v radoch IS v Sýrii a Iraku sa podľa predpokladov pridalo 130 ľudí z Macedónska a 16 z nich zahynulo.

Kosovský súd medzitým vyniesol rozsudok nad troma miestnymi Albáncami, ktorí sa pokúsili pridať sa k extrémistom IS v Sýrii. Dvom udelil trest dva roky a štyri mesiace väzenia a tretiemu dva a pol roka odňatia slobody, vyplýva z dnešného oznámenia príslušného justičného orgánu v Prištine.

Odsúdených zastavili vlani v novembri na letisku v tureckom Istanbule a odovzdali ich späť do Kosova. To prijalo vlani zákon zakazujúci kosovským obyvateľom zúčastňovať sa na ozbrojených konfliktoch v zahraničí pod hrozbou trestov do 15 rokov väzenia.

Predpokladá sa, že k islamským militantom v Sýrii a Iraku odišlo bojovať niekoľko sto ľudí pochádzajúcich z Kosova.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #islamisti #Kosovo #Macedónsko #Islamský štát