Belehrad: Zločiny voči Srbom neboli takmer vôbec potrestané

Srbská vláda v piatok uviedla, že sa nebude vyjadrovať k odsúdeniu bývalého bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča. Súčasne však adresovala Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) výčitku, že je zaujatý proti Srbom, informovala agentúra AP.

25.03.2016 19:44
debata (60)

Vo vyhlásení vlády v Belehrade sa uvádza, že práca ICTY zanecháva „trpkú príchuť, pretože strojcovia stratégií zločinov voči Srbom neboli takmer nijako potrestaní“.

„Spravodlivosť, ktorá trestá príslušníkov jedného národa za zločiny, ktoré páchal každý, je skutočne selektívna,“ uviedla srbská vláda. „Potrestaný by mal byť každý zločin, ako aj každý jednotlivec, ktorý sa na ňom zúčastnil,“ zdôraznila. Dodala však, že Srbsko sa bude usilovať o zmierenie a hľadieť do budúcnosti.

Karadžiča (70) odsúdil ICTY vo štvrtok na 40 rokov väzenia za genocídu a vojnové zločiny počas vojny v Bosne v rokoch 1992–95. Jeho právnici ohlásili, že sa proti rozsudku odvolajú.

Samotný Karadžič po verdikte uviedol, že stál v predvoji boja proti islamistickému terorizmu. „Ani EÚ, ani medzinárodné spoločenstvo po (útokoch v) Paríži a Bruseli nepochopili, s kým mali bosnianski Srbi v 90. rokoch do činenia,“ citoval ho dnes denník Novosti.

Karadžič moslimských Bosniakov opakovane označoval za teroristov a hrozbu pre kresťanskú Európu, píše agentúra DPA. Srbské médiá verdikt voči Karadžičovi ostro kritizovali.

„Haag znásilňuje Srbsko,“ uvádza hlavný titulok dnešného vydania bulvárnych novín Informer. Rozsudok je nespravodlivý, napísali noviny Kurir na svojej titulnej strane. Právo a spravodlivosť boli vydané napospas výsmechu, domnievajú sa Novosti.

Rozsudok sa stretol aj s kritikou Ruska. „Už dlho hovoríme, že práca medzinárodného tribunálu pre vojnové zločiny je spolitizovaná. Všetky prípady, ktoré tam boli pojednávané, boli jednostranné,“ uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení napísal, že ICTY pokračuje vo vytváraní mýtu o tom, že Srbi boli jedinými zodpovednými za vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii. Podľa ministerstva by bolo lepšie, keby sa peniaze vynaložené na medzinárodný tribunál vynaložili na mierový proces v postjuhoslo­vanských krajinách, informovala agentúra Reuters.

Podpredseda zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Kalašnikov podľa agentúry Tass vyhlásil, že „Kosovčanov, ktorých nepotrebujú, už dávno prepustili, pokým Srbom upierajú spravodlivý proces“.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Belehrad #vojnové zločiny #ICTY #Radovan Karadžič