Kremeľ: Hystéria okolo prípadu Savčenkovej bráni jeho vyriešeniu

Rozruch ohľadne súdneho procesu s ukrajinskou vojačkou Nadijou Savčenkovou v Rusku je na prekážku vyriešenia jej prípadu. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina to vyhlásil po tom, ako Savčenkovú odsúdili tento týždeň v Rusku na 22 väzenia za podiel na zabití dvoch novinárov v rámci konfliktu na východe Ukrajiny.

26.03.2016 09:10 , aktualizované: 19:46
Nadežda Savčenková, Naďa savčenková, savčenková Foto:
Ukrajinská dôstojníčka Nadežda Savčenková si samotný proces užívala. Aspoň navonok.
debata (157)

Podľa vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, ktoré prevzala dnes agentúra AP z ruskej tlačovej služby RIA Novosti, riešenie prípadu tejto Ukrajinky narúša súvisiaca „hystéria“ na Ukrajine a na Západe. Neuviedol pritom žiadne podrobnosti o tom, aké ďalšie kroky Rusko zvažuje v tejto kauze.

Niekdajšia vojenská pilotka Šavčenková si má v ruskom väzení odpykať trest za to, že ako príslušníčka ukrajinského provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov.

Útok zo 17. júna 2014, ktorý si vyžiadal životy dvoch novinárov, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie. Odsúdená Ukrajinka však akúkoľvek vinu popiera.

Agentúra AP v súvislosti s vyjadrením Peskova poukazuje na špekulácie, že Savčenková by mohla byť vymenená za dvoch Rusov, ktorých súdia na Ukrajine za to, že údajne podporovali tamojších separatistov ako aktívni príslušníci ruskej armády. Ukrajina, západoeurópske krajiny a Spojené štáty vyzývajú Rusko na prepustenie Savčenkovej.

Ukrajina uvalila sankcie na Rusov s podielom na súde so Savčenkovou

Ukrajina uložila bližšie nespresnené sankcie na ruských občanov, ktorí sa podieľali na procese s ukrajinskou dôstojníčkou a poslankyňou Naďou Savčenkovou. Informoval o tom v piatok v noci podľa agentúry DPA ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Savčenkovú v utorok odsúdili za účasť na vražde ruských novinárov zabitých na východe Ukrajiny ruským súdom na 22 rokov väzenia. Ukrajina verdikt neuznáva a žiada prepustenie svojej občianky na slobodu.

Ukrajinský sankčný zoznam podľa prezidenta obsahuje mená osôb, ktoré sa na odsúdení Savčenkovej podieľali. Sú na ňom aj ľudia, ktorí figurovali aj v ďalších sporných procesoch, ktoré ruské súdy viedli proti Ukrajincom. Ide napríklad o proces s ukrajinským filmovým režisérom Olegom Sencovom.

Porošenko neoznámil, koho konkrétne sa sankcie majú týkať, ani to, aké opatrenia proti týmto osobám Kyjev prijme. Avšak podľa denníka Ukrajinskú pravda zdôraznil, že „toto rozhodnutie o sankciách nepreruší našu vytrvalú prácu na oslobodení Savčenkovej a ďalších ukrajinských hrdinov“.

Prezident tiež nariadil doplniť zoznam o osoby, podieľajúcich sa na mučení Ukrajincov a krymských Tatárov na anektovanom Kryme.

Na sankčnom zozname podľa agentúry Unian figurujú náčelníci a agenti ruskej tajnej služby FSB, vyšetrovatelia, prokurátori, sudcovia a vojaci, ktorí sa podieľali na prenasledovaní Savčenkovej, Sencova a ďalších Ukrajincov. Podľa ukrajinskej televízie 112 je v zozname zapísaná viac ako päťdesiatka mien. Tie však úrady neoznámili.

Kremeľ ústami šéfa prezidentskej kancelárie Sergeja Ivanova podľa stanice BBC „čisto teoreticky“ pripustil možnosť výmeny Savčenkovej za dvoch zajatých Rusov, momentálne súdených na Ukrajine za terorizmus. Nutné je však splniť dve podmienky: plne rešpektovať ruské zákony a rozhodnúť sa musí prezident Vladimir Putin.

Ivanov vylúčil možnosť prepustenia Savčenkovej v rámci minských mierových dohôd, ktoré počítajú s oslobodením všetkých zajatcov z konfliktu na východe Ukrajiny, pretože Rusko podľa Ivanova nie je v tomto konflikte stranou.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v televízii TVC tvrdil, že „protiruská hystéria v Kyjeve nijako nepomáha, ale silne komplikuje riešenie problému“ so Savčenkovou. „Potichu sa takéto prípady riešia ďaleko ľahšie,“ dodal.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #sankčný zoznam #protiruské sankcie #Naďa Savčenková