Brusel: Väčšina obetí je identifikovaných, zahynul aj bývalý veľvyslanec

Belgické úrady identifikovali už 24 z 31 obetí utorkových teroristických útokov v Bruseli. Medzi zabitými je aj bývalý veľvyslanec Belgicka v USA André Adam.

26.03.2016 11:46 , aktualizované: 20:32
belgicko, brusel, letisko zaventem, vojaci, Foto: ,
Letisko Zaventem je po útokoch uzavreté a jeho činnosť je výrazne obmedzená.
debata (3)

Medzi doposiaľ identifikovanými obeťami je 11 cudzincov, oznámila v sobotu belgická prokuratúra, ktorú citovala agentúra AP.

Spomedzi 270 zranených je 93 stále hospitalizovaných v bruselskej vojenskej nemocnici. Pätnásť pacientov leží na oddelení vážnych popálenín a päť na jednotke intenzívnej starostlivosti. Takmer všetci zranení majú prasknuté ušné bubienky.

Jeden z lekárov vojenskej nemocnice Serge Jennes zdôraznil, že podobne závažné popáleniny doposiaľ liečil len počas služby v juhoafganskom Kandaháre.

Belgická prokuratúra obvinila troch mužov z terorizmu

Belgická federálna prokuratúra oznámila v sobotu vznesenie obvinení z terorizmu voči trom osobám, medzi ktorými je zrejme aj muž označený belgickými médiami za jedného z aktérov utorňajšieho bombového útoku na letisku v Bruseli.

Obvinený identifikovaný prokuratúrou ako Faycal C. by sa mal zodpovedať zo zapojenia do činnosti teroristickej skupiny, teroristickej vraždy a pokusu o teroristickú vraždu, informuje agentúra Reuters.

Belgické médiá predtým uviedli, že doposiaľ neznámym mužom, ktorého zachytili bezpečnostné kamery na letisku, ako sprevádza dvojicu samovražedných útočníkov, je novinár na voľnej nohe Faycal Cheffou.

Polícia ho údajne zatkla už v noci zo štvrtka na piatok. Podľa vyhlásenia prokuratúry vyšetrovatelia vykonali prehliadku v byte tejto osoby, nenašli však nijaké zbrane alebo výbušniny.

Mená ďalších dvoch obvinených z terorizmu zverejnil v podobe Aboubakar A. a Rabah N. Prokuratúra v súvislosti s bruselskými útokmi oznámila taktiež o zadržiavaní podozrivého Abderamana A., ktorý by mal stráviť v cele ďalších 24 hodín. Iného muža, identifikovaného ako Tawfika A., po piatkovom zadržaní a vypočutí prepustili na slobodu.

Rabah N. bol hľadaný v súvislosti s policajným zásahom, ktorý sa uskutočnil tento týždeň vo Francúzsku a vďaka ktorému sa podľa tamojších orgánov podarilo prekaziť plán útoku.

Aténska polícia vedela už vlani o plánoch na útok na letisko v Bruseli

Plány na vykonanie prípadného útoku na bruselskom letisku našla grécka polícia v dvoch bytoch v Aténach ešte v januári 2015 a informovala o tom aj zodpovedné úrady v Belgicku. Oznámila to v sobotu grécka spravodajská stanica Skai s odvolaním sa na policajné zdroje.

Medzi rôznymi inými dokumentmi sa vtedy našla aj mapa bruselského letiska. Grécka polícia však zatiaľ túto mediálnu správu oficiálne nekomentovala.

Skai uviedla, že plány sa našli v bytoch, ktoré mali prenajaté islamisti. Neskôr vyšlo najavo, že v jednom z týchto bytov sa zdržiaval aj organizátor novembrových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

Pri teroristických útokoch na futbalovom štadióne, v koncertnej sieni, reštauráciách a baroch zahynulo 13. novembra vo francúzskej metropole 130 ľudí. Dvadsaťosemročného Abaaouda s belgickým občianstvom následne zastrelili pri dramatickom protiteroristickom záťahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Súčasťou rozsiahlej Abaaoudovej púte po Európe bolo aj prenajatie si bytu v Aténach. Francúzska polícia poskytla po Abaaoudovej smrti gréckym policajtom vzorku jeho DNA.

V rámci vyšetrovania z januára 2015 bol v inom byte zatknutý jeden 33-ročný muž, ktorého grécke úrady neskôr odovzdali Belgicku.

Belgicko zatklo útočníka z bruselského letiska

Belgickým orgánom sa podarilo zatknúť a identifikovať jedného z teroristov, ktorí v utorok odpálili bomby na medzinárodnom letisku v Bruseli. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informoval v sobotu belgický denník Le Soir, ktorého údaje prevzala agentúra DPA.

Muž identifikovaný ako Faycal Cheffou je podľa zverejnenej správy jedným z trojice útočníkov zachytených bezpečnostnými kamerami pred výbuchmi na bruselskom letisku. K jeho zatknutiu došlo údajne už v noci na piatok, na čo potvrdil jeho totožnosť vodič taxíka, ktorý ho v deň útoku priviezol spolu s komplicmi na letisko.

Dvaja útočníci z letiska – Najim Laachraoui (24) a Ibrahim El Bakraoui (29) – zahynuli, keď odpálili bomby ukryté v batožine. Zatknutie hľadaného tretieho teroristu, ktorého kamera zachytila v svetlej bunde a čiernom klobúku, oficiálne zdroje zatiaľ nepotvrdili.

Belgická prokuratúra podľa DPA už v piatok informovala o zatknutí muža s priezviskom Cheffou, neposkytla však nijaké podrobnosti o možnom spojení tejto osoby s útokom na bruselskom letisku.

Bruselské letisko obnoví osobnú dopravu najskôr v utorok

Bruselské letisko Zaventem, kde sa v utorok odohral teroristický útok, obnoví leteckú osobnú dopravu najskôr po týždni, teda v utorok. Oznámilo to v sobotu podľa agentúry Reuters vedenia letiska.

Doteraz sa počítalo s tým, že by letisko mohlo prevádzku obnoviť v pondelok.

Na letisku Zaventem pri utorkových bombových atentátoch samovražedných islamistov zahynulo 11 ľudí. V ten istý deň nasledoval podobný útok v bruselskom metre s dvadsiatimi mŕtvymi.

V stredu letisko oznámilo, že začína odbavovať len nákladné a niektoré súkromné či špeciálne lety, zatiaľ čo pre bežnú osobnú dopravu bude k dispozícii najskôr v pondelok. Pri útoku bol vážne poškodený jeden z hlavných terminálov.

Explózia si tento týždeň v belgickej metropole vyžiadali tiež asi 300 zranených, stav niekoľkých z nich je veľmi vážny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #útoky v Bruseli #Zaventem