Grécko: Z Idomeni do centier evakuovali prvých migrantov

Evakuáciu utečeneckého tábora Idomeni na grécko-macedónskej hranici začali grécke úrady prevozom asi 400 migrantov do oficiálnych prisťahovaleckých centier. Uviedla to v sobotu miestna polícia. Ľudia odišli v piatok dobrovoľne ôsmimi autobusmi. V sobotu bolo pre obyvateľov provizórneho tábora pristavených desať autobusov.

26.03.2016 17:25
debata

S odchodom z táborisko podľa gréckych médií súhlasia hlavne rodiny s deťmi, pre ktoré sú zlé hygienické i ďalšie podmienky v Idomeni už neznesiteľné. Tisíce migrantov sa na táborisku tiesnia od začiatku marca, keď Macedónsko uzavrelo svoju hranicu s Gréckom. V sobotu ráno tu bolo podľa úradov ešte 11 603 ľudí.

Gréci sa spoliehajú na dobrovoľné opúšťanie táborisko ešte v nedeľu. „Od pondelka evakuačné úsilie zosilnie,“ varoval už skôr hovorca gréckych prisťahovaleckých služieb. Spresnil, že v imigračných centrách bude zhruba do troch týždňov k dispozícii celkom 30 000 miest.

Premiér nemeckej spolkovej krajiny Durínsko Bodo Ramelow odkázal, že je pripravený prijať 1 000 až 2 000 utečencov, ktorí uviazli v Idomeni a potrebujú naliehavú pomoc, uviedla to agentúra AFP.

V rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel Ramelow povedal, že jeho krajina chce prispieť k „európskemu riešeniu“ založenému aj na prerozdelení migrantov v EÚ. Upresnil, že sedem z desiatich prisťahovaleckých centier v Durínsku je teraz prázdnych.

Nemecko vlani otvorilo svoje hranice viac ako miliónu migrantov. Kancelárka Angela Merkelová urobila podľa agentúry AFP napríklad pozoruhodné gesto, keď z humanitárnych pohnútok sa rozhodla začiatkom septembra prijať všetkých utečencov zablokovaných v Maďarsku.

Odvtedy Nemecko prijalo či v rámci EÚ podporilo niektoré opatrenia na spomalenie prílevu migrantov a Merkelová na vnútropolitickej scéne za svoj prístup k imigračnej problematike čelí silnej kritike.

Evakuácia Idomeni prebieha v čase, keď sa po nedávnom podpise dohody medzi EÚ a Ankarou znížil príliv utečencov, ktorí do Európy mieria cez Turecko. V stredu nebol dokonca zaznamenaný žiadny nový migrant. Vo štvrtok ich na grécke ostrovy priplávalo 161, v piatok 78, uviedli to grécke úrady. Predtým to boli aj tisíce osôb za 24 hodín.

Grécko na základe dohody môže od 20. marca vracať do Turecka všetky osoby, ktoré na ostrovy dorazia bez povolenia, s výnimkou zvláštnych prípadov, napríklad Kurdov prenasledovaných Turkami; v praxi sa toto opatrenie očakáva od 4. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #migračná kríza #Idomeni