Evakuáciu v Idomeni narušili fámy o znovuotvorení hraníc

Nové napätie v evakuovanom utečeneckom táborisku Idomeni na grécko-macedónskej hranici a nový pohyb migrantov v nedeľu podľa agentúry AFP vyvolali fámy, podľa ktorých sa hranice medzi Gréckom a Macedónskom čoskoro opäť otvoria.

27.03.2016 17:05
Idomeni, Grécko, hranice, migranti, utečenci Foto: ,
Dvaja utečenci spia na koľajniciach pri grécko-macedónskych hraniciach v blízkosti prechodu Idomeni.
debata (18)

Hrozia strety medzi bezpečnostnými silami a vysídlencami, z ktorých niektorí si podľa iných migrantov chcú cestu do Macedónska preraziť.

Grécke úrady začali v minulých dňoch odvážať viac ako 11 000 ľudí, ktorých na ich ceste do Európy v Idomeni nedávno zablokovalo náhle uzatvorenie hranice. Z provizórneho táborisko ich autobusmi postupne premiestňujú do vybavených utečeneckých centier v gréckom vnútrozemí.

Do tábora naopak prišli stovky nových migrantov. Mnoho prisťahovalcov sa tiež vydalo cez pole k neďalekému hraničnému prechodu potom, čo sa objavili fámy, že okolo poludnia členovia mimovládnych organizácií a novinári prinútia macedónske úrady hranicu opäť otvoriť.

V polovici dňa sa podľa AFP približne 250 prisťahovalcov všetkých vekových kategórií zhromaždilo na koľajniciach železničnej trate pri hraničnom plote, kde za spevu a vykrikovania hesiel pokojne demonštrovali. Na mieste zaujalo pozície asi 50 gréckych policajtov s ochrannými štítmi.

„Žiadne násilie, chceme len prejsť“ a „Sloboda pohybu je právo pre všetkých“ napísali migranti na transparentoch. Niektoré osoby sa snažili postupovať proti zástupu policajtov, ale iní migranti im v tom bránili vytvorením „ľudskej reťaze“ len niekoľko metrov pred policajtmi.

Zatiaľ boli hlásené potýčky len medzi samotnými prisťahovalcami. Vypukli podľa agentúry AFP po tom, čo Sýrčania a Iračania obvinili Afgancov, že si chcú vynútiť prechod hranice aj násilím. „Ľudia sú tu už dlho. Myslím, že je veľmi nebezpečné prechádzať do Macedónska, hlavne s deťmi, ale čo máme robiť?“ povedal AFP 24-ročný Afganec.

„Počuli sme, že sa hranice otvoria a že s nami pôjde Červený kríž a 500 novinárov z celého sveta,“ vysvetlil gréckej agentúre ANA nové napätie jeden zo sýrskych migrantov. „Pokúšame sa rozšíriť našu informačnú kampaň voči imigrantom. Sú ľudia, ktorí z doposiaľ neznámeho dôvodu vyvolávajú falošné nádeje,“ povedal podľa AFP hovorca miestnych gréckych úradov.

Pred dvoma týždňami zastavila macedónska armáda stovky utečencov, ktorí sa pokúsili preniknúť do Macedónska z Grécka cez hraničnú rieku aj za cenu ohrozenia svojich životov. Traja Afganci a jedna tehotná žena sa utopili a ostatných vrátili do Grécka.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #migračná kríza #Idomeni