Nová bilancia atentátov v Bruseli je 35 mŕtvych vrátane útočníkov

Utorkové teroristické útoky v Bruseli si podľa novej bilancie vyžiadali najmenej 35 mŕtvych vrátane troch útočníkov. Na twitteri to uviedla belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková. Doteraz úrady uvádzali 31 mŕtvych vrátane útočníkov a asi 340 zranených. V Belgicku pokračuje pátranie po islamských radikáloch, v pondelok prokuratúra oznámila obvinenie ďalších troch ľudí zo členstvo v teroristickej organizácii.

28.03.2016 12:38
debata (9)
Sviečky na pamiatku obetiam pred bruselským... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Belgicko, útoky v Bruseli Sviečky na pamiatku obetiam pred bruselským letiskom Zaventem.

Naopak pre nedostatok dôkazov nechala prokuratúra prepustiť muža menom Faycal C. ktorý bol podozrivý, že je tretím teroristom sprevádzajúcim dvoch atentátnikov z bruselského letiska.

Agentúra Reuters v pondelok s odvolaním sa na krízový štáb informovala o najmenej 34 zabitých, AFP krátko potom s odkazom na rovnaký zdroj uviedla bilanciu o jedného mŕtveho vyššiu. De Blocková na twitteri spresnila, že 31 ľudí zahynulo pri výbuchoch na letisku a v metre, ďalší štyria ľudia potom podľahli zraneniam v nemocniciach.

Identifikácia tiel sa ešte neskončila, zatiaľ sa podarilo zistiť identitu 28 zabitých. Z identifikovaných obetí zahynulo 15 na letisku, šesť z nich boli Belgičania a deväť cudzinci. Z obetí, ktoré zahynuli pri výbuchu metra, úrady určili totožnosť 13 ľudí, ide o desať Belgičanov a troch cudzincov. Medzi mŕtvymi sú štyria Američania, ale aj občania Británie, Talianska, Číny, Holandska, Francúzska, Nemecka a Švédska.

Letisko je stále uzavreté

Od útokov dvojica samovražedných atentátnikov v odletovej hale letiska Zaventem je tento kľúčový bruselský dopravný uzol uzavretý. Letisko zatiaľ nevie, kedy obnoví činnosť, teraz sa však pripravuje na skúšky toho, či je možné služby aspoň čiastočne obnoviť. V utorok asi 800 zamestnancov vzdušného prístavu preverí funkčnosť dočasnej infraštruktúry a tiež opatrenia na vybavovanie cestujúcich.

Robotníci na letisku Zaventem začali vo štvrtok s potrebnými stavebnými prácami. Odlietajúci cestujúci teraz budú prechádzať cez dočasnú odbavovaciu halu na prízemí, kde budú dočasne prepážky a miesta na odovzdanie batožiny. Odtiaľ potom cez služobné schodisko prejdú do pôvodnej kontrolnej zóny, ktorú výbuchy nezničili.

Nový systém musí podľa hovorkyne letiska Florence Mulsovej najskôr schváliť vláda, až potom je možné očakávať opätovné sprevádzkovanie uzavretého terminálu. Všetky pripravované opatrenia musia okrem iného vyhovieť bezpečnostným štandardom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Bruseli