Pyrotechnici odstraňujú míny z dobytej sýrskej Palmýry

Pyrotechnici pokračujú v odstraňovaní náloží zo sýrskeho mesta Palmýra, ktoré v nedeľu po niekoľkodňových bojoch ovládli sýrske jednotky. Od vlaňajšieho mája toto historické mesto ovládali radikáli z Islamského štátu (IS).

28.03.2016 13:49
debata (54)

Pred zabitím zamínovali celé mesto vrátane obytných štvrtí a historickej časti. Sýrske úrady odhadujú, že obnova palmýrskych pamiatok potrvá až päť rokov. Sýrskej armáde v bojoch o Palmýru pomáhalo ruské letectvo. Ruská televízia v pondelok oznámila, že armáda zo Sýrie odviezla tri bojovné vrtuľníky. Prezident Vladimir Putin 14. marca nariadil čiastočné stiahnutie ruských síl zo Sýrie, čo armáda začala hneď ďalší deň plniť. Jej zástupca však povedal, že v Sýrii zostáva dostatok ruských síl na to, aby boli schopné „v akúkoľvek chvíľu odraziť akýkoľvek útok“.

Putin v nedeľu gratuloval sýrskemu prezidentovi Asadovi k získaniu Palmýry a to isté v pondelok urobil tajomník iránskej národnej bezpečnostnej rady Alí Šamchání. Podľa neho ide o víťazstvo, na ktoré môže byť Sýria hrdá. Irán patrí rovnako ako Rusko k hlavným Asadovým spojencom.

V bitke o Palmýru zahynulo asi 400 členov IS a podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) ide o najväčšiu porážku IS od roku 2014, keď táto radikálna skupina vyhlásila na dobytých územiach v Sýrii a Iraku kalifát. Na prorežimnej strane prišlo o život asi 180 bojovníkov.

Podľa agentúry Reuters pokračovala v pondelok sýrska armáda podporovaná ruským letectvom v bojoch s bojovníkmi Islamského štátu okolo Palmýry. Sýrske štátne médiá uviedli, že otvorili vojenské letisko v meste.

Obnova pamiatok bude náročná

IS v Palmýre rovnako ako na mnohých iných historických miestach v Sýrii a Iraku poničil cenné pamiatky. Na záberoch, ktoré priniesla sýrska televízia, boli vidieť trosky Belovho chrámu. Na svojom mieste nie je socha kráľovnej Zenobie, ktorá tu vládla v 3. storočí. Ťažko poškodených je tiež veľa artefaktov, ktoré boli v mestskom múzeu. Bohyni Aténe chýba hlava a je zrejmé, že na prízemí múzea vybuchla nálož, pretože celá hala je pokrytá úlomkami z rozbitých sôch. Existujú ale aj dobré správy. Socha leva z druhého storočia, o ktorej sa myslelo, že ju IS zničil, sa našla na inom mieste v stave, že bude schopná obnovy.

Členovia IS vlani v auguste zabili 81-ročného riaditeľa múzea Rijáda Asada, pretože odmietol povedať, kam úrady schovali pamiatky, ktoré boli schopné odvozu.

Palmýra je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Odborník na starú históriu Maurice Sartre povedal agentúre AFP, že rozsah škôd bude treba ešte len zistiť. „Je to požehnanie, že je mesto dobyté, aj keď vieme, že je teraz v rukách iného diktátora, Asada,“ povedal Sartre. Na miesto vraj už z Damasku odišiel sýrsky generálny riaditeľ pre pamiatky, aby zistil rozsah škôd. „Bude tam poškodenie dvojakého druhu. Prvé, to najviditeľnejšie, o ktorom informoval samotný IS, to je zničenie hlavných chrámov – Belovho a Baal-Šaminovho, víťazných oblúkov a siedmich vežových hrobov,“ povedal Sartre. Potom vraj príde na rad zaznamenanie škôd, ktoré na prvý pohľad viditeľné nie sú, totiž vyplienenie hrobiek a ďalších pamiatok, ktoré islamisti odniesli.

„Sýrska vláda sa bude určite snažiť zvaliť všetku vinu na IS, ale Islamskému štátu nemožno pripísať všetko. Vieme, že už pred jeho príchodom Palmýru plienila sýrska armáda,“ povedal Sartre. „Nesmieme zabudnúť na to, že vykopávky Palmýry boli vykonané iba z 15 až 20 percent a že je toho ešte veľmi veľa k objaveniu. Všetky tie hroby, ktoré ešte neboli preskúmané a teraz sú vyplienené, sú pre vedu navždy stratené,“ vyhlásil historik.

Zo snímok, ktoré má k dispozícii, usudzuje, že bude možné rekonštruovať hlavný oblúk, aj keď ho IS nechal zbúrať buldozérmi. Na mieste podľa Sartra ležia na zemi všetky jeho hlavné časti. „Zatiaľ však nemožno zistiť, do akej miery sú poškodené stavebné kamene tých dvoch chrámov, pretože sa tam kvôli mínam nedá dostať. Ak boli zničené a rozdrvené, potom sa už nedá nič robiť. Ale ak na mieste kamene zostali, potom bude možné zrekonštruovať taktiež chrámy. Bude to veľmi nákladné, ale uskutočniteľné,“ povedal Sartre.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Palmýra