Operácia v Sýrii bola vraj najlepšou reklamou na ruské zbrane

Ruské náklady na operáciu vojenského letectva v Sýrii možno vraj pokryť novými kontraktmi na predaj ruských zbraní do cudziny.

29.03.2016 07:46
stíhačka, bombardovanie, rusko, sýria, Foto:
Ruské lietadlá pred náletom v sýrskej západnej provincii Hamá.
debata (206)

Na sýrske ťaženie Rusko podľa prezidenta Vladimira Putina vynaložilo 33 miliárd rubľov (takmer 425 miliónov eur), ale potenciálne kontrakty na vývoz ruských zbraní môžu v najbližších rokoch priniesť viac ako desaťnásobok.

Časopis Kommersant-Deng odhadol, že to môže byť okolo šesť až sedem miliárd eur. „Nasadenie ruských zbraní do bojov na Blízkom východe sa ukázalo najlepšou reklamou pre zákazníkov,“ napísal denník. Sýria sa podľa periodika stala pre ruské zbrojovky skúšobnou strelnicou.

Operácia sa síce najskôr opierala o osvedčenú techniku ​​v podobe modernizovaných bombardérov Su-24M a bojových Su-25SM, ale čoskoro sa pridali aj najmodernejšie lietadlá Su-34, Su-30SM a Su-35S. Do bojov sa zapojili tiež vrtuľníky Mi-8P, Mi-24, Mi-35M, Mi-28N a Ka-52. Vzduch strážili aj protilietadlové systémy Pancier-S1, Buk-M2 a S-400 Triumf.

Do Sýrie sa vyviezli tiež tanky T-90 a transportéry BTR-82A. Pri náletoch sa používali nielen staré letecké bomby FAB-250 či OFAB-500, ale aj moderné KAB-500S či strely Ch-101 a Ch-555. Rusko predviedlo aj technické možnosti svojich zbraní a schopnosť úderu strelami Kaliber-NK, ktoré odpálili Stredozemného a Kaspického mora.

Potenciálni zákazníci teraz podľa zdroja časopisu posudzujú „preverené zbrane“. Záujem podľa denníka prejavilo niekoľko krajín, a to najmä o leteckú techniku. Už vlani v decembri si Alžírsko objednalo 12 bombardérov Su-32, čo je exportná verzia Su-34, a tiež požiadalo o vyskúšanie stíhačiek Su-35S.

Lietadlo sa vraj alžírskym pilotom tak páčilo, že očakávajú zákazku za pol druha miliardy dolárov. S Alžírskom sa tiež uzavrela dohoda na dodávku 40 bojových vrtuľníkov MI-28NE v odhadovanej hodnote 600 – 700 miliónov dolárov.

O stíhačky Su-35 prejavuje záujem aj Indonézia, Vietnam a Pakistan, pričom s prvými dvoma štátmi sú v hre kontrakty za viac ako miliardu dolárov. Pakistan vraj ani v najlepšom prípade nie je schopný kúpiť viac ako šesť stíhačiek, ale aj tak pôjde o obchod za pol miliardy dolárov.

Odborníci tiež predpokladajú, že dopyt po tanku T-90 by mohol stúpnuť vďaka tomu, že sa na internete objavilo video, ktoré dokazuje, že pancier tohto tanku vydržal zásah protitankovej rakety TOW.

K potenciálnym kupcom časopis radí Irak, Irán a ďalšie štáty Perzského zálivu, ako aj postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov. Dve až tri miliardy dolárov by mohol podľa časopisu vyniesť prípadný predaj protilietadlových rakiet S-400 do Saudskej Arábie a Indie.

Zatiaľ sa však podľa časopisu k uzavretiu „tvrdých“, teda záväzných kontraktov dospieť nepodarilo.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #kontrakt #letecká operácia