Bruselské letisko by mohli sčasti otvoriť už v stredu

Bruselské letisko Zaventem by sa pre osobnú dopravu mohlo "v ideálnom prípade" čiastočne otvoriť už v stredu. Generálny riaditeľ Arnaud Feist uviedol, že na obvyklý režim prejdú až o pár mesiacov.

29.03.2016 09:06 , aktualizované: 13:39
Zaventem, Brusel, letisko Foto: ,
Zničené bruselské letisko po teroristických útokoch.
debata (1)

Zhruba 800 zamestnancov letiska preveruje funkčnosť dočasnej infraštruktúry a tiež opatrenia na vybavovanie cestujúcich. „Ak nám dajú všetci (dnes) večer zelenú, budeme blízko riešeniu,“ uviedol Feist. Upozornil však, že hovoriť s určitosťou o obnovení prevádzky v stredu je zatiaľ predčasné.

Už v sobotu ale tím technikov informoval, že explózia nenarušili statiku terminálu ani priľahlých stavieb. Registračná zóna (check-in) je však nepoužívateľná a jej rekonštrukcia po výbuchoch počas teroristického útoku z 22. marca si vyžiada niekoľko mesiacov.

„Všetko treba postaviť nanovo: od vzduchotechniky po odbavovacie priehradky,“ vysvetlil, no podotkol, že výbuchy nepoškodili skelet stavby.

Feist pre denník L'Echo vysvetlil, že sa na letisku uskutoční test, ktorého cieľom je zistiť, či letisko dokáže od stredy obnoviť prevádzku aspoň na 20 percent.

Spresnil, že sa uvažuje o postupnom rozširovaní kapacity letiska v závislosti od rýchlosti rekonštrukčných prác. Za provizórnych podmienok by sa totiž nezvládol taký objem cestujúcich, aký bol obvyklý pred atentátmi.

Riaditeľ poznamenal, že na vyčísľovanie škôd, ktoré spôsobili útoky, je ešte priskoro. Podčiarkol, že letisko je poistené proti terorizmu. Poukázal však na prenajímateľov obchodných priestorov na letisku, ktorí si „nemôžu dovoliť čakať dlhé mesiace“ na obnovenie plnej prevádzky letiska a budú musieť hľadať náhradné riešenie svojej situácie.

Bruselské medzinárodné letisko leží v obci Zaventem, ktorá je súčasťou belgickej metropoly Brusel. Je to najväčšie belgické letisko. V roku 2005 ho vyhlásili za najlepšie v Európe.

V belgickom parlamente opäť platí 4. stupeň ohrozenia terorizmom

V belgickom federálnom parlamente znova platí štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia teroristickým útokom. Potvrdil to predseda poslaneckej snemovne Siegfried Bracke, ktorý spresnil, že rozhodnutie o tom prijali poslanci v nedeľu večer.

Podľa webovej stránky denníka Le Soir Bracke dodal, že s návrhom zvýšiť stupeň ohrozenia prišla predsedníčka Senátu Christine Defraigneová na základe odporúčania veliteľa ochranky parlamentu, generála Harryho Vindevogela.

Bracke zdôraznil, že sa tak nestalo na základe odporúčania Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD). Úrad totiž vyhlásil najvyšší stupeň pohotovosti na celom území krajiny okamžite po atentátoch, ku ktorým došlo pred týždňom na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek.

Atentáty si spolu vyžiadali životy 35 ľudí a 340 zranených. Stupeň ohrozenia minulý štvrtok znížili na tretí stupeň. OCAM/OCAD však upozornil, že situácia je stále „mimoriadna“ a „vážna“ a že ďalší útok je „pravdepodobný a možný“.

V utorok 22. marca zaútočili extrémisti v Bruseli na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K atentátom sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #rekonštrukcia #parlament #letisko #IS #útoky v Bruseli #Zaventem