Nemecký minister: Trvalý pobyt si zaslúžia len tí, čo sa integrujú

Ak sa nebudú chcieť utečenci učiť nemecky a ak budú odmietať pracovné ponuky, nemali by mať nárok na povolenie na trvalý pobyt. S návrhom trestať utečencov, ktorí sa odmietajú integrovať, prišiel cez víkend nemecký minister vnútra Thomas de Maizière.

29.03.2016 10:21
Thomas de Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière.
debata (13)

Koaliční partneri ministrovej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) návrh podporili, opozícia ho, naopak, kritizovala, informovala agentúra DPA.

Minister vnútra by chcel právnou úpravou dosiahnuť, aby „existoval vzťah medzi úspešnou integráciou a povolením, ako dlho smie človek zostať v Nemecku“. Zmenu doterajšieho zákona o integrácii, ktorá azylantom umožňuje získanie povolenia na trvalý pobyt po troch rokoch, by chcel de Maizière predložiť v máji.

Okrem spomínaného povolenia na pobyt v súvislosti s integráciou do nemeckej spoločnosti chce minister vnútra v novele zakotviť aj opatrenie, na základe ktorého by úrady mohli určovať žiadateľom o azyl miesto pobytu. „Nechceme vytvárať getá,“ zdôvodnil tento krok minister.

Odborníci dlhodobo varujú, že žiadatelia o azyl sa budú chcieť sťahovať do veľkých miest, kde často žijú ich príbuzní či členovia ich komunít a kde je ľahšie získať prácu. Podľa de Maizièrea by sa všal azylanti mali zdržiavať tam, „kde to my ako štát uznáme za vhodné, a nie tam, kde to za vhodné uzná utečenec“.

Podľa ministra by mali úrady mať právo nakázať azylantom miesto pobytu tak dlho, kým si nebudú vysídlenci schopní zabezpečiť vlastné živobytie.

Podľa Ústavu nemeckého hospodárstva v Kolíne nad Rýnom je už teraz jasné, že sa utečenci nesťahujú do oblastí, kde najviac treba novú pracovnú silu. V minulosti sa objavili aj návrhy, aby azylanti zaľudnili mestá vo východnej časti Nemecka, ktorá po zjednotení zaznamenala veľký odliv obyvateľov.

„Musíme integráciiu nielen podporovať, ale aj vyžadovať,“ uviedol vicekancelár a predseda vládnej Sociálnodemokra­tickej strany (SPD) Sigmar Gabriel. Podmienkou však podľa neho je, aby štát ponúkol dostatočný počet miest v integračných a jazykových kurzoch.

Návrhy ministra vnútra podporila aj bavorská Kresťanská únia (CSU), podľa ktorej by mohlo ísť „o dôležitý stavebný kameň pri zvládaní migračnej krízy“.

Naopak, opozičná strana Zelených návrh skritizovala. Namiesto zavádzania sankcií by mala spolková vláda rozšíriť ponuku integračných kurzov, uviedol predseda frakcie v Spolkovom sneme Anton Hofreiter. Proti sa postavili aj nemecké odborové zväzy.

Ochota utečencov integrovať sa je oveľa väčšia ako ponuka spolkovej vlády, povedala predsedníčka odborov Annelie Buntenbachová, podľa ktorej si nemožno úspešnú integráciu vynútiť sankciami.

Do Nemecka v minulom roku prišlo asi 1,1 milióna migrantov predovšetkým z Blízkeho východu a severnej Afriky, ktorí požiadali alebo chcú požiadať o udelenie azylu. Tento rok podľa ministra de Maizièrea prišlo do krajiny už ďalších 100 000 ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #trvalý pobyt #integrácia #utečenecká kríza #azylanti #Thomas de Maiziere