Savčenkovú by mohli vymeniť za dvoch Rusov odsúdených v USA

Ukrajinskú pilotku Naďu Savčenkovú, ktorú v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia, by mohli vymeniť za ruských občanov Viktora Buta a Konstantina Jarošenka, ktorí si odpykávajú väzenie v USA.

29.03.2016 11:26
Naďa Savčenková Foto: ,
Ukrajinskú pilotku Naďu Savčenkovú odsúdili na 22 rokov väzenia.
debata (104)

Uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na dobre informované zdroje. Jeden z nemenovaných zdrojov agentúru informoval, že prebiehajú rokovania o možnej výmene za skupinu ruských občanov. Ruská strana údajne predložila zoznam svojich občanov, za ktorých je ochotná prepustiť Savčenkovú.

Figuruje medzi nimi meno Viktor But. Je to ruský podnikateľ a zakladateľ mnohých leteckých dopravných spoločností. V roku 2012 ho v USA odsúdili za nelegálny medzinárodný obchod so zbraňami. Jeho osud se stal inšpiráciou pre americký film z roku 2005 Obchodník so smrťou, kde dodávateľa zbraní všetkého druhu stvárnil Nicolas Cage.

Okrem neho sa spomína meno ruského pilota Konstantina Jarošenka. V roku 2011 ho v USA poslali na 20 rokov za mreže za pašovanie piatich ton narkotík.

Moskva proti ich odsúdeniu opakovane protestuje s tým, že ich do USA uniesli. Buta americkí agenti zadržali v Thajsku, Jarošenka v Libérii.

O výmene Savčenkovej sa špekuluje už dlho. Doteraz sa predpokladalo, že by ju mali vymeniť za dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, ktorých zadržali na východe Ukrajiny a teraz pred ukrajinským súdom čelia obžalobe z podnecovania terorizmu.

Savčenkovej advokát Mark Fejgin pre Interfax uviedol, že jemu ako advokátovi „je úplne jedno, za koho ju vymenia (…). Dosiahnuť Savčenkovej prepustenie (na slobodu) zákonnou cestou dokazovaním jej neviny je absolútne nemožné.“

Fejgin súčasne uviedol, že nevie, či by USA súhlasili s takouto výmenou. Ak by však na to pristúpili „z humanitárnych príčin“, bolo by to „východisko“.

Súčasne nevylúčil, že kauza Savčenkovej mohla byť jednou z tém minulotýždňového rokovania amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v Moskve.

Niekdajšia vojenská pilotka Savčenková si má v ruskom väzení odpykať 22 rokov za to, že ako príslušníčka ukrajinského provládneho pluku Ajdar, ktorý pôsobil v Luhanskej oblasti, naviedla mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov.

Útok zo 17. júna 2014, ktorý si vyžiadal životy dvoch novinárov, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie. Odsúdená Ukrajinka však akúkoľvek vinu popiera.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #výmena #Ukrajina #Naďa Savčenková