Nemecká TV karikovala Erdogana, veľvyslanec to musel vysvetliť Turecku

Turecké ministerstvo zahraničia si kvôli satirickej relácii v nemeckej verejnoprávnej televízii NDR predvolalo nemeckého veľvyslanca. Vysvetľovať musel pieseň, ktorá si uťahovala z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

29.03.2016 14:24
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (12)

Informoval o tom spravodajský web Spiegel Online. Veľvyslanca Martina Erdmanna si šéf tureckej diplomacie predvolal už pred týždňom. Nemecké ministerstvo zahraničia informáciu nekomentovalo. Stretnutie však nemenovaný turecký diplomat potvrdil aj agentúre AP.

Témou rozhovoru na ministerstve v Ankare bola satirická relácia extra 3, ktorú odvysielala 17. marca stanica NDR, jedna z regionálnych súčastí verejnoprávnej televízie ARD.

Vo vysielaní zaznela dvojminútová pieseň s názvom Erdowie, Erdowo, Erdogan (Erdojak, Erdokde, Erdogan), ktorá sa upriamovala na hlavu tureckého štátu.

V refréne piesne sa spievalo napríklad to, že „boss z Bosporu“ si žije na vysokej nohe. Text sprevádzali zábery luxusného prezidentského paláca, ktorý si nechal Erdogan postaviť v Ankare a ktorý sa stal kvôli údajnému plytvaniu štátnymi prostriedkami terčom kritiky tureckej opozície.

Novinár, ktorý napíše niečo, čo sa Erdoganovi nepáči, sa podľa textu „zajtra ocitne v lochu“. Zábery stretnutia Erdogana s Angelou Merkelovou doprevádzal satirický text, ktorý nemeckú kancelárku vyzýva, aby bola šarmantná, lebo turecký prezident ju „má v hrsti“.

Turci podľa agentúry DPA nemeckého veľvyslanca vyzvali, aby televízia zosmiešňujúcu pieseň už nevysielala.

Od roku 2014, keď Erdogan nastúpil do úradu prezidenta, začala turecká polícia vyšetrovanie pre podozrenie z jeho urážky v 1 800 prípadoch. Paragraf, ktorý umožňuje uložiť trest odňatia slobody za urážku hlavy štátu, sa predtým takmer nevyužíval.

Turecko sa stalo kľúčovým partnerom Európskej únie v migračnej kríze. Na marcovom summite v Bruseli uzavrela európska dvadsaťosmička s Ankarou dohodu, ktorá okrem iného predpokladá, že vysídlencov, ktorí priplávajú z Turecka a v Grécku nedostanú azyl, vrátia späť.

EÚ by mala za každého vráteného Sýrčana prijať rovnaký počet sýrskych občanov s nárokom na azyl z tureckých utečeneckých táborov. Únia si od dohody sľubuje výrazné zníženie počtu migrantov, ktorý sa plavia z Turecka cez Egejské more na grécke ostrovy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan #dohoda EÚ-Turecko