Migranti žiadajú otvorenie hraníc, do gréckych policajtov hádzali kamene

Grécka polícia sa dostala v utorok do konfliktu s približne 300 migrantmi a utečencami na hraniciach s Macedónskom, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

29.03.2016 17:47
debata (66)

Migranti v gréckej pohraničnej obci Idomeni už osem dní blokujú železničnú trať a žiadajú otvorenie hraníc. Macedónsko však oznámilo, že hranice budú pre migrantov zatvorené prinajmenšom do konca tohto roka.

Migranti hádzali dnes kamene na príslušníkov poriadkovej polície, ktorá sa z oblasti následne stiahla. K zatknutiu výtržníkov nedošlo.

Od februára je macedónsko-grécka hranica fakticky zatvorená – utečenci a migranti cez ňu nemôžu prechádzať na tzv. balkánskej trase ďalej smerom do západnej a severnej Európy.

V obci Idomeni odvtedy uviazlo okolo 12 000 ľudí čakajúcich na otvorenie hranice. Žijú tam v zlých podmienkach v provizórnom tábore.

Snahy gréckej vlády dostať týchto migrantov do organizovaných záchytných táborov v iných častiach Grécka dosiaľ zlyhávajú – okrem iného sa stále opakovane šíria dohady, že hranicu by predsa len mohli otvoriť.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #migračná kríza #Idomeni