Červené vlajky protesty proti návšteve Si Ťin-pchinga nezakryli

Poučili sa. Demonštranti proti návšteve prezidenta Si Ťin-pchinga si v utorok priniesli teleskopické tyče, aby svoje odkazy dostali nad mohutné červené vlajky komunistickej Číny. S nimi dorazili aj priaznivci čínskej hlavy štátu na pražskú Kampu. Zástavami chceli zakryť protestujúcich. Celkom im to však nevyšlo a došlo aj k hádkam medzi oboma tábormi, hoci sa ich snažila oddeliť polícia, ktorá nasadila aj antikonfliktný tím.

30.03.2016 08:20
Česko, Čína, Si Ťin-pching, Praha Foto: ,
Demonštranti proti návšteve prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe.
debata (34)

Prezident Si Ťi-pching pricestoval na trojdňovú návštevu Česka v pondelok. Už pred jeho príchodom niekto zničil viacero čínskych vlajok, ktoré vyvesili na jeho počesť na ceste z letiska. V utorok protesty pokračovali. Demonštranti pripomínajú komunistickému vodcovi úroveň ľudských práv, otázku Tibetu, ale aj masaker z námestia Tchien-an-men z roku 1989, keď režim krvavo zakročil v Pekingu proti študentom.

Podporovateľov Si Ťin-pchinga podľa viacerých médií zvážali autobusy. Takto sa obe strany stretli aj neďaleko Lichtenštajnského paláca, kde sa čínsky prezident stretol s českými vrcholnými politikmi. „Ihneď po jeho príchode vošli medzi demonštrantov policajti s dodávkami. Vytvorili tak vozovú hradbu medzi pročínskymi a protibetskými protestujúcimi a úplne znemožnili výhľad na Lichtenštajnský palác,“ informoval reportér spravodajskej stránky idnes.cz.

Paradoxom možno je, že Si Ťin-pching priletel do Prahy a pristál na Letisku Václava Havla. Zosnulý český prezident bol dobrým priateľom tibetského dalajlámu. „Václav Havel by čínskeho prezidenta nepozval,“ myslí si Richard Turcsányi z Inštitútu ázijských štúdií.

Návšteva Si Ťin-Pchinga rozdelila aj českú politickú scénu, dokonca aj vládnucu koalíciu. „Čína je krajinou, ktorá je stabilná, ktorá je priateľská a ktorá má aj dobrý hospodársky rast. Teda aj rast životnej úrovne svojich občanov. Keď budú občania spokojní, myslím si, že sa aj jednoducho dopracujú k tej vyššej forme demokracie,“ vyhlásil predseda českého Senátu za ČSSD Milan Štech.

„Zaželal som Číne, aby na hospodársky úspech nadviazala úspešne aj v pokroku, čo sa týka ľudských práv,“ odkázal, naopak, podpredseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bélobrádek, ktorý sa podľa spravodajskej stránky aktualne.cz nakoniec rozhodol, že sa s čínskym prezidentom nestretne.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Čína #protest #Si Ťin-pching