Brusel straší muž v klobúku

Belgická metropola si pripomenula týždeň od bombových útokov na letisko a metro, ktoré si podľa spresnenej bilancie vyžiadali 35 mŕtvych a vyše tristo zranených. Hoci bruselský starosta Yvan Mayeur vyhlásil, že „verí a dúfa", že bezpečnostným zložkám sa podarilo rozbiť teroristickú bunku, ktorá útoky uskutočnila, prinajmenšom jeden spolupáchateľ z letiska a možno aj ďalší komplic z metra sa stále pohybujú na slobode.

30.03.2016 10:00
brusel, zaventem Foto: ,
Belgickí policajti a vojaci hliadkujú pred bruselským letiskom Zaventem.
debata (2)

Muž menom Faycal Cheffou, ktorého vo štvrtok zadržali pre podozrenie z účasti na atentátoch na letisku Zaventem, má na čas útokov alibi. Povedal to v utorok jeho advokát Olivier Martins pre televíziu RTBF. Cheffoua v pondelok prepustili z vyšetrovacej väzby pre nedostatok dôkazov. Podľa Martinsa obvinenie jeho mandanta vychádzalo najmä z výpovede taxikára, ktorý minulý týždeň v utorok viezol na letisko trojicu mužov – dvoch neskorších samovražedných atentátnikov a „muža v klobúku", po ktorom sa naďalej pátra a ktorého totožnosť nie je známa. Atentátnikmi boli Ibrahim Bakraoui a Najim Laachraoui, ktorých totožnosť sa podarilo zistiť pomocou analýzy DNA. Muž v klobúku a svetlej bunde, ktorého zachytili bezpečnostné kamery, ako v odletovej hale vedľa dvojice kamikadze tlačí vozík s batožinou, však z miesta činu ušiel. Úrady znova naliehavo požiadali verejnosť o pomoc pri odhalení jeho totožnosti. Polícia horúčkovito preveruje vyše päťdesiat čerstvých tipov, ktoré dostala od občanov.

Advokát Martins spresnil, že alibi jeho mandanta sa potvrdilo aj na základe výpisu telefonických rozhovorov z jeho mobilu a lokalizácie jeho telefónu, ktoré poskytol mobilný operátor. Pripustil, že sa uskutočnila aj procedúra, keď taxikár Cheffoua identifikoval v skupine podobne vyzerajúcich mužov, podľa advokáta však išlo o spochybniteľné svedectvo, pretože jeho mandant je nižší ako „muž v klobúku" z fotografií a videozáznamu, ktoré polícia zverejnila v médiách. Na vozíkoch, ktorými trojica mužov po letisku prevážala batožinu s nastraženými náložami, sa navyše nenašli žiadne odtlačky prstov či vzorky DNA, ktoré by sa zhodovali so Cheffouvovými.

Cheffou podľa Martinsa počas výsluchov vyšetrovateľov „nedoviedol k žiadnej stope" pri vyšetrovaní atentátov na letisku a v metre, pretože páchateľov nepozná, ani sa s nimi nikdy nestretol.

Belgický denník La Derniere Heure v pondelok informoval, že Cheffou pracoval v bližšie nešpecifikovanom médiu. Polícia ho zaevidovala po tom, čo začal navštevovať tábory so sýrskymi utečencami a údajne sa ich snažil radikalizovať. Spravodajský portál Politico zasa napísal, že Cheffou v roku 2014 nakrútil dokumentárny film o zlom zaobchádzaní s moslimami zadržiavanými vo väzení neďaleko medzinárodného letiska v Bruseli.

Bruselský starosta, ktorý sám čelí kritike za zlyhania úradov pred teroristickými útokmi, po i počas nich, nad Cheffouovým prepustením na slobodu vyjadril ľútosť. Podľa neho orgány činné v trestnom konaní ho mohli ponechať v izolácii, aj keď sa nepotvrdila jeho bezprostredná účasť na bombových útokoch, už na základe toho, že je podozrivý z náboru mládeže k islamistickým radikálom. „Vytýčila sa hranica medzi zapáleným radikálom a radikálom-verbovačom, sudca ju pravdepodobne nechcel prekročiť," konštatoval v Paríži, kam prišiel čerpať skúsenosti z postupu miestnych úradov po novembrových atentátoch vo francúzskej metropole.

Letisko Zaventem by malo v stredu prvý raz od útokov čiastočne obnoviť osobnú dopravu. Fungovať však bude predbežne len na pätinu svojej pôvodnej kapacity. Plná prevádzka sa očakáva najskôr o niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Bruseli